Daugelis žmonių kasmet ruošia malkas žiemai, tačiau ne visuomet pavyksta jų visas sudeginti. Todėl natūraliai kyla klausimas, ar likusios pernykštės malkos dar tinkamos šildymui. Ekspertai sako, kad taip – ir dažnai jos net tinka geriau, nes būna tinkamai išdžiūvusios. Svarbiausia žinoti, kaip malkas laikyti ir kiek jos išlaiko geras savybes.
Kiek laiko malkos išlieka tinkamos?
Medienai reikia laiko išdžiūti. Mažiausiai aštuonių mėnesių, o geriausia – iki dvejų metų. Per tokį laiką malkos įgauna tinkamą drėgnumą ir dega efektyviausiai. Vis dėlto jų nereikėtų laikyti ilgiau nei penkerius metus. Ilgiau gulėdamos jos ima prarasti tankį, atsiranda kenkėjų, o pati mediena tampa trapesnė ir prasčiau dega.
Kaip žinoti, kad malkos jau tinkamos kūrenimui? Jos tampa kietesnės, šviesesnės, ant jų galų atsiranda trūkių, o suduotos skleidžia duslesnį garsą.
Kodėl neverta laikyti per ilgai?
Per ilgai laikomos malkos pritraukia medgraužius, gali pradėti pelyti ar pūti. Be to, jos praranda degimo kokybę, todėl į židinį ar krosnelę jų reikės daugiau, o šilumos išskirs mažiau.
Kaip laikyti malkas, kad jos nesugestų?
Malkas geriausia laikyti lauke. Joms reikia oro, todėl svarbu palikti tarpą nuo sienų ir nesukišti į uždarą sandėliuką ar garažą. Idealiausia vieta – gerai vėdinama, saulėta, dažniausiai pietinė kiemo pusė. Malkos turi stovėti ant pakelto pagrindo, pavyzdžiui, padėklų, kad nesigertų drėgmė iš žemės.
Nuo lietaus jas reikia apsaugoti, bet tik tiek, kad nepermirktų. Svarbu, kad jos nebūtų sandariai uždengtos folija ar brezentu, nes drėgmė po tokia danga tik kaupiasi, o malkos ima pelyti. Užtenka stogelio, kuris saugo nuo kritulių, o šonai turi likti atviri.
Malkas verta suskaldyti iš karto – apie 30 centimetrų ilgio ir 10–15 centimetrų storio. Tokios malkos džiūsta greičiau ir dega tolygiau.
Kaip jas naudoti?
Paprasta taisyklė: pirmiausia sudeginkite seniausias malkas. Verta malkas susidėlioti pagal metus, kad nereikėtų knistis po krūvą ir galvoti, kur kurios. Naujesnes malkas kraukite už senesnių, kad viskas vyktų natūraliai.
Dažniausios klaidos
Dažniausiai žmonės malkas visiškai uždengia arba tiesiog sukrauna ant žemės. Abi praktikos skatina drėgmę ir sukelia puvimą. Dar viena klaida – laikyti malkas uždarose patalpose be ventiliacijos, kur jos ne tik nedžiūsta, bet ir ima pelyti.
Kokios malkos geriausios?
Kietmedis – beržas, uosis, ąžuolas – dega ilgiau ir išskiria daugiau šilumos. Spygliuočiai greičiau užsidega, bet ir sudega greičiau. Dažnai patogiausia naudoti mišrų variantą.
Kodėl verta prižiūrėti malkų būklę?
Tinkamai laikomos malkos dega efektyviau, todėl jų sunaudosite mažiau. Taip išvengsite ir nuostolių dėl supuvusių ar kenkėjų pažeistų rąstų. Kartą per kelis mėnesius verta apžiūrėti, ar malkos neapdrėko, nepradėjo pelyti ir ar neatsirado vabzdžių.
Išvada
Pernykštės malkos – puikus pasirinkimas šildymui. Jos dažnai būna optimaliai išdžiūvusios ir dega geriau nei šviežios. Svarbiausia – laikyti jas taip, kad gautų oro, būtų apsaugotos nuo kritulių ir nekontaktuotų su žeme. Dar geriau, jei sudėliosite jas taip, kad pirmiausia pasiektumėte seniausią partiją.
Jeigu laikysitės šių paprastų taisyklių, malkos tarnaus ilgiau ir šildys efektyviau. Galite pasitikrinti savo malkų krūvą – galbūt užtektų kelių smulkių patobulinimų, kad žiema būtų šiltesnė ir pigesnė.





Straipsnis naudingas tik komentatoriams, kurie nori parodyti savo „kompetenciją”…
Tik sušikti pagonys moka nusišnekėti ir p protą kaimiečiams. Kerta plynai miškus, o kaimiečiui malkų nėra. Yra žydrųjų vandenynų žydrųjų vaikų tvarka. Sutartys po 500 miesto jureiviui, o kaimiečiui už 2000. Ir visa šios prašiktos golubaja ustrica lietuva tvarka. Gydykites kol ne velu. Arba bus Stalinas. Buožėms ir jų gyventojams buožių triusikuose aišku?
Pavadinimas skirtas maximos lankytojams? Ar uogienės valgytojams? Malka skaitos sausa kai tris metus džiovinama !!! Taigi aš šildau 7 metus džiovintom malkom!!! Iki trijų metų džiovintos malkos išskiria daug drėgmės kuri nusėda ant įrengimo sienų ir vėliau susidaro šilumai nepralaidi danga !!!
Iš malkų gaunamas šilumos kiekis priklauso nuo sausos malkos svorio. Kuo sunkesnė, tuo daugiau šilumos. Ažuolas, uosis – sunkus – bus daug šilumos, liepa – lengva, atitinkamai mažiau bus ir karščio.
Straipsnis iš neturėjimo ką veikti – kas kūrena, tas žino.. Iš šlapių malkų naudos mažiau, nes dalis energijos prarandama drėgmės išgarinimui. Ir malkos – ne uogienė, kad reiktų žiūrėti į pagaminimo datą, nebent labai netinkamai laikomos.
Protingas paaiškinimad
Straipsnis teisingas, pavadinimas juokingas.
Ne blin, meskit i svartyna, jokoliu budu negalima deginti:) klaunai, sugalvok gi toki straipsni
Atrodo kad žmones nebutu susidure su malkomis,visas tas rasymas tinka miestiečiui nusipirkus sodyba,malkos skaldomos pagal šyldymo katila, man reikia 47-50 cm ilgio ir skaldau tik stambiais gabalais,15,20 cm iš vis neskeliu,džiovinu mažiausiai 2 metus,nes katilas Atmos,su duju generacija ,ažuolas uosos stipri malka,daugiau reikalinga per didesnius šalčius,juodalksnis,alksnis normalios,beržas geriau be žieves,nuo žieves daug smalos kamine,spygliuočiai taip pat kiša kaminus ir mažiau šilumos,geriausiai palei ora temperatura daryti kokteilius ir dadeti drebules,ji valo kamina,šilumos ne daug duoda.