Daugelis mūsų žino, kad naudojant pilnai skalbinių prikrautą skalbimo mašiną galima sutaupyti energijos ir laiko. Tačiau ar skalbiant verta maišyti skirtingų rūšių rankšluosčius tarpusavyje?
Rankšluosčiai gali sukaupti gana daug bakterijų, todėl toks skalbimas gali būti rizikingas. Kas atsitinka, jei kartu skalbiate skirtingus rankšluosčius, ir ar tai gali kritiškai paveikti higieną ir sveikatą, pasakojame toliau.
Kodėl skalbiant rankšluosčius svarbu juos atskirti
Rankšluosčiuose dėl drėgmės ir karščio greitai kaupiasi bakterijos. Pavyzdžiui, virtuvės rankšluosčiuose gali likti žalios mėsos pėdsakų, dėl kurių plinta salmonelės ir E. coli. Tuo tarpu vonios rankšluosčiuose gali likti odos riebalų dalelių, bakterijų ir net kraujo likučių.
Specialistai teigia, kad skalbiant rankšluosčius mikrobai gali būti perkeliami nuo vieno rankšluosčio ant kito. Norėdami sumažinti kryžminės taršos riziką, jie rekomenduoja rankšluosčius skalbti karštame vandenyje (ne mažiau kaip 60 laipsnių) ir jų nemaišyti.
Kaip tinkamai paskirstyti skalbimo rankšluosčius
Ekspertai rekomenduoja rankšluosčius skirstyti į tris grupes:
- – Vonios rankšluosčius, rankų ir veido rankšluosčius.
- – Virtuvės rankšluosčiai, servetėlės ir staltiesės
- – Stipriai suteptus rankšluosčius, kilimėlius.
Virtuvės rankšluosčių niekada negalima skalbti kartu su vonios rankšluosčiais, nes juose gali būti riebalų, maisto dalelių ir pavojingų bakterijų. Be to, jei kas nors iš šeimos narių serga, jo rankšluosčius reikėtų skalbti atskirai aukštoje temperatūroje su dezinfekavimo priemone.
Šaltinis: Sports.kz