Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Dalinuosi 3 stiklainių sterilizavimo paslaptimis: nesprogs, o dangteliai neišsipūs

Kaip sterilizuoti stiklainius
2 min. skaitymo

Tikriausiai bent kartą esate susidūrę su nemalonia situacija: žiemai paruošėte kelis stiklainius konservų, o po kelių savaičių jie pradėjo „šaudyti“ arba pradėjo leisti dangteliai. Kad išvengtumėte tokių problemų, patyrusios dalinuosi patikrintomis paslaptimis, kurios užtikrins, kad jūsų konservai išliks nepažeisti, o atsargos bus saugios visą žiemą.

1 paslaptis: Idealiai švarūs stiklainiai

Prieš sterilizavimą stiklainius būtina ne tik išplauti, bet ir išvalyti iki tobulos būklės. Net mažiausi riebalų ar dulkių likučiai gali sukelti konservų gedimą. Geriausia stiklainius plauti su maistine soda, kuri efektyviai pašalina nešvarumus, o po to kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu. Dangtelius būtina nuplikyti verdančiu vandeniu, kad sunaikintumėte galimus mikrobus.

2 paslaptis: Tinkama sterilizacija

Yra keletas sterilizavimo būdų, tačiau patikimiausias – orkaitėje. Švarius stiklainius apverskite aukštyn kojomis ant grotelių ir kaitinkite 10–15 minučių 120–130 °C temperatūroje. Dangtelius galima virti vandenyje apie 5 minutes. Toks terminis apdorojimas sunaikina mikrobus ir užtikrina ilgą konservų galiojimo laiką. Svarbu: niekada nedėkite šlapių stiklainių į orkaitę, kad jie nesuskiltų.

3 paslaptis: Hermetiškas uždarymas

Pripildžius stiklainius ir uždengus dangteliais, būtina įsitikinti, kad ant stiklainio kaklelio neliko nė lašo skysčio. Net mažiausias sulčių ar marinato likutis gali tapti bakterijų dauginimosi priežastimi. Prieš užsukdami ar užvyniodami dangtelį, kaklelį nusausinkite švariu, sausu rankšluosčiu.

Stiklainiai daržovėms
Stiklainiai daržovėms

Mažas, bet naudingas triukas

Uždarius stiklainius, apverskite juos aukštyn kojomis ir uždenkite šilta antklode. Taip jie lėtai atvės, o tai padės užtikrinti hermetišką sandarumą. Be to, jei kuris nors dangtelis nebus sandariai uždarytas, pastebėsite tai iškart – skystis pradės sunktis.

Išvada

Laikydamiesi šių trijų paprastų taisyklių – švaros, tinkamos sterilizacijos ir hermetiško uždarymo – pamiršite apie sprogstančius stiklainius ar išsipūtusius dangtelius. Jūsų žiemos atsargos bus ne tik skanios, bet ir visiškai saugios visai šeimai.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.