Miškas jau vilioja grybautojus savo gėrybėmis, tačiau už kiekvieno krūmo gali slėptis pavojus. Nors baravykas teisingai vadinamas miško karaliumi, jis turi kelias labai panašias, bet kenksmingas kopijas. Viena klaida – ir vakarienė gali virsti ligoninės lovos bilietų.
Turinys
Trys pagrindiniai baravyko „dvyniai”
Lietuvos miškuose baravyką lengviausia supainioti su trimis giminaičiais:
- Kartųjį geltonąjį baravyką
- Šėtonišką baravyką (saugoma rūšis!)
Skirtumai tarp jų gali būti vos pastebimi nepatyrusiam grybautojui – panaši kepurėlė, panašus kotelis, bet pasekmės visiškai skirtingos.
Kaip atpažinti tikrą baravyką?
Tikrasis baravykas pasižymi:
- Ruda kepurėle, kuri senėdama tamsėja
- Balta apačia (vėliau – gelsvais ar žalsvais)
- Storu, šviesiu koteliu be ryškaus raštų tinklelio
- Maloniu, neutraliu skoniu ir kvapu
Panašūs grybai – ką būtina žinoti
Kartusis geltonasis baravykas:
- Šviesesnė, matinė kepurėlė
- Tankus, tamsus tinklelis ant kotelio
- Rausvos poros po kepurėle
- Neįtikėtinai kartus skonis (sugadins bet kokį patiekalą!)
Šėtoniškasis baravykas:
- Rausvas kotelis ir šviesi, balkšva kepurėlė
- NUODINGAS ir SAUGOMAS – kategoriškai draudžiama skinti
- Retas, bet labai pavojingas
Pagrindinės atpažinimo gudrybės
- Porų spalva – tikro baravyko poros niekada nebūna rausvos ar raudonos
- Kojelio spalva – saugokitės raudonų ar ryškiai rausvų kotelių
- Tinklelio raštas – intensyvus, tamsus tinklelis – blogas ženklas
- Skonio testas – NIEKADA neragaukite nepažįstamų grybų!
Auksinės grybautojo taisyklės
- Rinkite tik 100% pažįstamus grybus
- Abejojate? Palikite miške!
- Nesunaikinkite grybienos ir miško paklotės
- Venkite labai jaunų grybų – juos sunku identifikuoti
- Nepirkite grybų iš nepažįstamų prekiautojų
- Neduokite grybų mažiems vaikams
- Kilus įtarimams – kreipkitės į specialistus
Grybavimas – nuostabi veikla, tačiau gamta nemėgsta neatsargių. Būkite budrūs, mokykitės atpažinti grybus ir mėgaukitės saugiu miško gėrybių rinkimu!