Žiemą šiltoje patalpoje bulvės greitai sudygsta. Daigai iš bulvių išsiurbia maistines medžiagas, todėl bulvės praranda skonį ir maistinę vertę. Dažniausiai tai lemia didelė drėgmė ir netinkamos temperatūros sąlygos, tačiau problemą galima lengvai išspręsti džiovintomis mėtomis. Jos naikina puvinį sukeliančias bakterijas ir grybelius bei slopina bulvių kvapą, kuris signalizuoja daigams pabusti.
Kaip paruošti mėtas laikymui?
Paruoškite mėtas laikymui: surinkite stiebus ir lapus, kruopščiai nuplaukite ir išdžiovinkite, kol visiškai išdžius, kad nesusidarytų pelėsis.
Pasirinkite medinį arba plastikinį padėklą arba dėžę ir ant dugno uždėkite dviejų–trijų pirštų storio sluoksnį džiovintų mėtų. Tada atsargiai išdėliokite bulves ir užberkite daugiau mėtų. Kartokite sluoksniavimą, kol indas bus pilnas, ir, jei norite, ant viršaus uždėkite sausų pjuvenų sluoksnį, kad sugertų drėgmės perteklių.
Alternatyvūs būdai
Jei mėtų nėra, galite naudoti pjuvenas – jos gerai sugeria drėgmę ir neleidžia bulvėms sudrėkti.
Kitas variantas – netoliese padėti kelis burokėlius. Burokėliai gerai jaučiasi drėgmėje ir sugeria jos perteklių iš oro, taip apsaugodami bulves nuo drėgmės.
Optimalios laikymo sąlygos
Optimali laikymo temperatūra yra nuo 2 iki 4 °C, pavyzdžiui, ant izoliuoto, nešildomo balkono arba šaltame sandėliuke.
Jei laikysitės visų šių rekomendacijų, bulvės išliks tvirtos ir kokybės neprarasdamos laikysis iki pavasario. Džiovintos mėtos – tai paprastas, natūralus ir efektyvus būdas išsaugoti bulves šviežias visą žiemą be jokių cheminių priedų.
Patarimas: Reguliariai tikrinkite bulves – jei pastebite pradedančias pūti ar dygti, iš karto jas pašalinkite, kad neužkrėstų kitų bulvių.