Skanus ir sveikas alyvuogių aliejus turi būti tinkamai laikomas, kad jo savybės nepablogėtų.
Pirmas svarbus dalykas, į kurį atkreipia dėmesį ekspertai, yra alyvuogių aliejaus šviežumas. Skirtingai nei vynas, jame nevyksta fermentacija, todėl jis gali supelyti tik laikui bėgant. Senėjimas blogina teigiamas alyvuogių aliejaus savybes, ypač antioksidacinį poveikį.
Ekspertai aiškina, kad filtruotą alyvuogių aliejų galima laikyti iki 36 mėnesių, o nefiltruotą – iki 18 mėnesių.
Jų teigimu, šviesos, karščio ir oro poveikis pagreitina šio produkto senėjimą. Todėl aliejų reikėtų pirkti tamsaus stiklo butelyje arba nepermatomoje pakuotėje, arba nusipirkus supilti į tokias talpyklas.
Ekspertai taip pat pataria nelaikyti alyvuogių aliejaus šalia šilumos šaltinių, tokių kaip radiatoriai, kaitlentės ir orkaitės. Taip pat nedėkite jo į šaldytuvą.
Geriausia vieta šiam produktui – uždara spintelė, kurioje nuolatinė temperatūra yra 15-22 °C.
Galiausiai ekspertai pataria sandariai uždaryti aliejaus indą, kad jis nesugestų.
Ar aliejus pelija? Moliūgo žievės pažeidimus patepus aliejumi nepastebėjau nei pelėsio, nei puvinio iki pat moliūgo suvartojimo.