Šiemet dėl pavasario šalnų, birželio liūčių ir liepos karščių medaus Lietuvoje nedaug. Vis dėlto perkant medų turguje ar parduotuvėje, norisi įsigyti natūralų produktą, o ne cukraus sirupą. Išsiaiškinkime, kaip greitai nustatyti medaus autentiškumą.
Kaip patikrinti, ar medus natūralus
Yra keletas paprastų būdų, kaip nustatyti medaus natūralumą. Kai kuriuos iš jų galima atlikti tiesiog pardavėjo akivaizdoje. Būtinai patikrinkite produktą prieš pirkdami, nes medus yra gana brangus ir klaidos kainuoja.
Piršto testas
Nors turguje niekas neleis kišti pirštų į medaus indą, pardavėjas tikrai sutiks užlašinti lašelį ant jūsų piršto. Natūralus medus greitai nenuteka – jis lėtai varva ir formuoja ilgą siūlą. Dirbtinis medus dėl skystos konsistencijos iš karto išteka.
Vandens testas
Šį bandymą geriausia atlikti namuose. Į stiklinę įpilkite kambario temperatūros vandens ir įdėkite šaukštą medaus. Jei produktas iš karto nusėda ant dugno ir pradeda tirpti tik intensyviai maišant, medus natūralus. Jei medus greitai ištirpsta savaime, greičiausiai jame yra cukraus sirupo ir vandens.
Pilstymo testas
Kai pardavėjas pila medų iš didesnio indo į jūsų stiklainį, stebėkite medaus srovę. Kokybiškas medus, kuriame yra tik apie 20% drėgmės, formuoja nenutrūkstantį siūlą ir ant paviršiaus sudaro spiralę.
Svorio testas
Lietuvoje galioja tokie orientaciniai skaičiai:
- 800 gramų stiklainyje turėtų tilpti apie 1 kg medaus
- 1 litro stiklainyje telpa apie 1,4 kg medaus
Šie skaičiai gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo medaus rūšies: liepų medus lengvesnis, o grikių – sunkesnis. Lietuvoje dažniausiai sutinkamas liepų, rapsų ir įvairių žiedų medus.
Papildomas patarimas: pirkdami medų, visada prašykite pardavėjo leisti paragauti. Natūralus medus turi būdingą skonį ir aromatą, kuris priklauso nuo augalų, iš kurių bičių surinktas nektaras.
Bružai nelįsk ne į savo daržą. Pats nedirbęs su bitėmis, jeigu rašai tokius klaidinančius dalykus. Aš tą ne pirmą kartą pastebėjau. Komentaruose, matosi, kad žmonės su patirtimi rašo. Man taip pat yra buvę, kad medus tik gruodžio mėnesį sukietėjo.
Visų pirmą mano vardas Mindaugas, todėl reikėtų kreiptis vardu. Antra galėtumėte nesitujinti, nes aš jums ne „draugelis” ar šeimos narys. Aš rašau apie savo bičių medų. Kaip su kitais – nežinau. Dabar pasidomėjau, tai galiu pasakyti, kad taip medus gali tirštėti ir iki 2-3 mėnesių, tačiau tikrai ne 12 mėnesių, kaip rašė komentare Rūta.
Nesu didelis zinovas,bet Bruzai kai kur tu klysti…
Mano medus nesikristalizuoja ir metus ir dar ilgiau gali islikti skystas.
Tai priklauso koks medus,pirma metu laikas,antra kokioje aplinkoje.
Pavasarinis greitai kristalizuosis,nes jis yra sodo ir ziedu nektaras,bet nuo liepos viduriuko ar taip jei bitutes tik turi aplink miskus ir laukus naturalius,be jokio rapsu ar grikiu lauku aplink 20 km atstumu,tai medutis buna dazniausiai lipciaus ir patikekite manimi,jis labai ilgai nesikristalizuoja tik supilstikite i stiklainius ir padekite tamsioje kambario temperaturos vietoje ir jis jums isliks skystas istisus metus ir daugiau.
Lipciaus medus yra pranasesnis uz visus kitus medus,del mineralu gausumos.
Taip,kad jeigu skystas…tai tik isitikinkite,kad tai naturalus medus ir tikras.
Nepirk lazdynuose prie aibes jaunuolis,nežinia ko prideta išmečiau
Sveiki. Noriu paklausti, kokių augalų medus nesukietėja? Sklepe išlaikytas metus, 0,5 l stiklainis medaus, šaukštu laisvai kabinamas. Prieš tai nuo vieno bitininko buvom 10 kg nupirkę, išpilstytas jis sukietėjo, tapo sunkiai paimamas. Ir skonis natūralus. O šis kažkoks, kaip miltų pridėtas?
Sveiki, natūralus medus visada sukietėja per gan trumpą laiką (iki 4-6 savaičių). Jeigu medus nesukietėjo, tai cukrus su labai nedaug medaus. Jei sukietėjo sluoksniais, tai cukraus ir medaus mišinys (šis variantas pasitaiko dažniausiai). Susisluoksniavęs medus – viršutinis skystas sluoksnis cukrus, o apačioje medus.
Nieko panašaus, kad sukietėja iki 4-6 savaičių. Mano bičių medus iš facelijos laukų labai ilgai nesukietėjo. Buvo didelis nerimas, netgi klausiau bitininkų. Mane nuramino, kad viskas gerai su mano bitučių medumi. Ir iš tiesų, fermentavosi medus virš dviejų mėnesių.