Ketaus keptuvės valymas iš tiesų yra paprastas, net ir be jokių papildomų cheminių medžiagų. Viskas, ko jums reikia, yra įprastas ingredientas, kurį galima rasti kiekvienoje virtuvėje, tačiau jis veikia geriau nei brangūs produktai.
Kodėl ketaus keptuvės yra ypatingos
Ketaus keptuvė – tikras virtuvės lobis. Ji tarnauja dešimtmečius, tolygiai įkaista, atlaiko aukštą temperatūrą ir laikui bėgant įgauna savo „charakterį”. Tačiau yra viena problema: kaip ją tinkamai valyti, kad nepažeistumėte paviršiaus ir nepaliktumėte riebalų ar suodžių.
Dažniausios klaidos
Namų šeimininkės po gaminimo neretai iš karto užpila keptuvę vandeniu arba nuplauna chemikalais su kieta kempine. Tai gali sunaikinti natūralų apsauginį sluoksnį – tą patį, kuris neleidžia maistui pridegti. Iš tiesų ketaus keptuvėms reikia visiškai kitokio požiūrio – greito, bet atsargaus. Ir tam yra paprastas metodas, kuris gelbsti net tada, kai keptuvė atrodo beviltiška.
Patikrintas greitas būdas plauti ketaus keptuves
Šis metodas toks paprastas, kad po pirmojo bandymo galite susimąstyti: „Kodėl aš jo anksčiau nenaudojau?” Jums tereikia įprastos druskos ir popierinio rankšluosčio ar skuduro. Pradžioje nereikia jokių ploviklių, sodos ar net vandens.
Kaip valyti:
- Į šiltą (ne karštą!) keptuvę užberkite kelis šaukštus rupios druskos.
- Paimkite susuktą popierinį rankšluostį ir pradėkite valyti paviršių sukamaisiais judesiais. Druska veikia kaip švelnus abrazyvas, pašalinantis riebalus ir nešvarumus nepažeisdama metalo.
- Kai druska patamsės, sukrėskite ją į šiukšliadėžę ir nuvalykite keptuvę švariu rankšluosčiu.
- Greitai nuplaukite šiltu vandeniu ir padėkite ant viryklės, kad išdžiūtų.
- Nuvalius, lengvai patepkite paviršių lašeliu aliejaus ir patrinkite servetėle.
Kodėl tai veikia?
Druska veikia kaip natūralus abrazyvas, kuris švelnia švelniai valo paviršių, tuo pačiu sugerdama riebalus. Skirtingai nei kietos kempinės ar agresyvūs plovikliai, druska nepažeidžia natūralaus apsauginio sluoksnio, kuris susidaro keptuvėje laikui bėgant.
Priežiūros patarimai
- Aliejaus sluoksnis apsaugo ketų nuo rūdžių ir išlaiko lygų paviršių
- Jei šią procedūrą kartosite po kiekvieno naudojimo, anglies nuosėdų tiesiog neliks
- Niekada nepalikite ketaus keptuvės mirkti vandenyje
- Visada kruopščiai išdžiovinkite po plovimo
Rezultatas: švari, gerai prižiūrėta ketaus keptuvė, kuri tarnaus dešimtmečius ir su kiekvienu naudojimu taps vis geresnė.