Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip pašalinti nemalonius kvapus iš indaplovės ir neleisti jiems vėl atsirasti

Nemalonus kvapas iš indaplovės
6 min. skaitymo

Indaplovė – tai buitinis prietaisas, skirtas automatiškai plauti indus, stiklines, stalo įrankius ir virtuvės reikmenis. Užuot plaunant indus rankomis kriauklėje, mašina naudoja karštą vandenį, ploviklį ir aukštą slėgį, kad efektyviai pašalintų riebalus ir maisto likučius, o tada viską išskalauja ir išdžiovina.

Kada ji buvo išrasta

Pirmasis indaplovės patentas buvo įregistruotas 1850 metais, tačiau prietaisas tuo metu nebuvo praktiškai naudojamas. Tikrąją revoliuciją sukėlė Jungtinių Valstijų išradėja Josephine Cochrane, kuri 1886 metais sukūrė pirmąją veikiančią indaplovę su vandens srovės sistema. Jos išradimas iš pradžių buvo skirtas restoranams ir viešbučiams, tačiau galiausiai pradėtas naudoti ir namų ūkiuose. 20 amžiaus šeštajame ir septintajame dešimtmečiuose jis tapo nepakeičiama šiuolaikinės virtuvės dalimi.

Kodėl tai nepakeičiama kiekvienų namų ūkio dalis

Šiandien daugumai namų ūkių sunku įsivaizduoti kasdienį gyvenimą be indaplovės. Jos privalumų yra daugybė.

  • Sutaupomas laikas – indų plovimas rankomis gali užtrukti valandas, bet indaplovė šį darbą atlieka pati.
  • Sunaudojama mažiau vandens nei plaunant rankomis, todėl tai ekologiškiau.
  • Higieniškiau – aukšta vandens temperatūra naikina bakterijas ir dezinfekuoja indus.
  • Taupoma energija ir plovikliai, nes šiuolaikinės indaplovės yra labai efektyvios.
  • Mažiau streso ir daugiau tvarkos virtuvėje – nešvarūs indai dingsta už indaplovės durelių.
  • Todėl indaplovė yra ne tik prabangos prekė, bet ir modernaus, tvarkingo ir tvariai orientuoto namo simbolis.

Nemalonus kvapas iš indaplovės

Indaplovė turėtų būti švaros simbolis, tačiau kartais nutinka priešingai – ji pradeda skleisti nemalonų kvapą. Pirmiausia jį pastebite atidarę dureles, o vėliau jis gali pasklisti po virtuvę ir net ant išplautų indų. Tam yra kelios priežastys – nuo pridžiūvusių maisto likučių iki bakterijų, pelėsio ir nešvarių sandariklių. Geros žinios yra tai, kad problemą galite išspręsti greitai ir be jokių specialių įrankių – vos keliais paprastais žingsniais.

Pradėkite nuo filtro

Dažniausias kvapo šaltinis yra filtras, kuriame kaupiasi maistas ir riebalai. Išimkite apatinį krepšelį ir suraskite filtrą – dažniausiai jis yra indaplovės apačioje. Atsargiai jį atsukite, nuplaukite po šiltu tekančiu vandeniu ir išvalykite švelniu plovikliu bei minkšta kempine. Jei likučių daug, galite juos kelias minutes pamirkyti acto vandenyje.

Indaplovės vidus
Indaplovės vidus

Nuvalykite durelių sandariklį

Guminis sandariklis, einantis palei duris, dažnai nepastebimas – būtent čia gali kauptis drėgmė, pelėsis ir maisto likučiai. Sudrėkinkite minkštą šluostę vandeniu ir keliais lašais ploviklio arba acto ir kruopščiai nuvalykite sandariklį per visą jo ilgį. Nepamirškite kampų, kur dažniausiai kaupiasi nešvarumai.

Atgaivinkite prietaiso vidų

Indaplovės vidų taip pat reikia retkarčiais prižiūrėti. Laikui bėgant ant sienelių kaupiasi muilo ir kalkių sluoksnis, ant kurio gali kauptis bakterijos.

Paleiskite tuščią indaplovę ilgiausią programą ir aukščiausią temperatūrą, kad kruopščiai išvirtų ir dezinfekuotų vidų. Tada nuvalykite kraštus, dureles ir vidines sieneles minkšta šluoste, sudrėkinta acto arba sodos tirpalu.

Giluminis valymas actu

Bent kartą per mėnesį atlikite giluminį valymą. Į tuščią indaplovę įdėkite indą su maždaug 200 mililitrų acto ir paleiskite ilgiausią programą aukščiausia temperatūra. Actas ištirpdys riebalų nuosėdas, pašalins nemalonius kvapus ir neleis daugintis bakterijoms. Jei pageidaujate, galite naudoti ir specialų indaplovių valiklį iš parduotuvės.

Kaip išvengti kvapo grįžimo

Kai indaplovė kruopščiai išvalyta, svarbu ją tokią ir išlaikyti – švarią, gaivią ir be nemalonių kvapų. Tinkamas naudojimas ir reguliari priežiūra padės išvengti riebalų, maisto likučių ir kalkių nuosėdų kaupimosi, kurie gali turėti įtakos plovimo efektyvumui.

Prieš dėdami indus į indaplovę, trumpai juos nuplaukite vandeniu, kad pašalintumėte didesnius maisto gabalėlius, kaulus ar kitas šiukšles, kurios gali būti įstrigusios filtre. Tai padės išvengti kanalizacijos sistemos užsikimšimo ir nemalonių kvapų, kurie laikui bėgant gali atsirasti dėl maisto likučių irimo.

Tinkamai sukraukite indus į indaplovę – nekraukite per glaudžiai, nes vanduo ir ploviklis plovimo ciklo metu nepasieks visų paviršių. Taip pat įsitikinkite, kad didesni indai neužblokuoja besisukančių vandenį purškiančių svirčių. Tai padės pasiekti geresnių rezultatų ir išvengti pakartotinio plovimo.

Filtrą valykite bent kartą per savaitę. Tai svarbiausias žingsnis norint išlaikyti prietaisą švarų, nes jame kaupiasi maisto likučiai, riebalai ir kalkės. Tiesiog išimkite filtrą, nuplaukite jį šiltu vandeniu ir, jei reikia, išvalykite minkštu šepetėliu.

Bent kartą per mėnesį paleiskite tuščią plovimo ciklą su actu arba specialiu indaplovės valikliu. Actas ištirpdys bet kokias nuosėdas ir pašalins kvapus, o specialus valiklis efektyviai išvalys net tas dalis, kurių negalite pasiekti rankomis.

Po kiekvieno plovimo palikite indaplovės dureles praviras, kad vidus visiškai išdžiūtų. Likusi drėgmė yra ideali aplinka pelėsiui ir bakterijoms augti, todėl vėdinimas yra labai svarbus.

Jei iš prietaiso pajutote nemalonų kvapą, tai aiškus ženklas, kad laikas kruopščiau išvalyti. Sutelkite dėmesį į sandariklius, filtrą ir vidines sieneles, o jei kvapas sunkiai pašalinamas, naudokite natūralias priemones, tokias kaip actas arba kepimo soda.

Atlikdami kelis paprastus veiksmus ir reguliariai prižiūrėdami, indaplovė visada bus puikios būklės, o indai spindės švara.

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią, patikimą ir naudingą informaciją, padedančią geriau suprasti pasaulį aplink mus. Siekiu padėti atrasti svarbiausias žinias ir dalintis įvykiais, kurie gali turėti realią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.