Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl arbūzą visada reikia nuplauti prieš jį pjaustant, net jei nevalgote žievelės

Arbūzo plovimas
3 min. skaitymo

Arbūzas – saldžiausias vasaros skonis. Jis sultingas, gaivinantis ir universalus įvairiuose patiekaluose – nuo saldžių griežinėlių iki pikantiškų salotų ir net gaivių kokteilių. Bet ar žinojote, kad prieš pjaustant ir patiekiant arbūzą reikia nuplauti? Tai svarbus žingsnis, kad jūsų vasaros vaišės būtų saugios ir skanios.

Žievelės vaidmuo

Stora arbūzo žievelė atlieka svarbų vaidmenį apsaugant sultingą rausvą arbūzo minkštimą nuo kenkėjų, teršalų ir mikroorganizmų. Šie teršalai gali atsirasti iš dirvožemio, kuriame arbūzas buvo augintas, iš dėžės, kurioje jis buvo gabenamas, iš pirkinių krepšelio ar net iš dulkėto automobilio bagažinės pakeliui namo. Nors dauguma žmonių žievelės nevalgo, svarbu visada nuplauti arbūzą prieš jį pjaustant. Būtent ši apsauginė žievelė gali greitai tapti užteršimo šaltiniu. Bakterijos, nešvarumai ir teršalai nuo paviršiaus gali patekti ant peilio ašmenų ir pasklisti po visą arbūzą vos pradėjus pjaustyti, užteršdami kiekvieną gabalėlį.

Prieš pirkdami arbūzą, visada patikrinkite, ar nėra matomų įtrūkimų ar pažeidimų žievelėje; šie įtrūkimai leidžia patekti teršalams, kurie greičiau sugadina vaisius ir padidina apsinuodijimo maistu riziką.

Kaip tinkamai nuplauti arbūzą

Dėl didelio dydžio ir svorio arbūzą nuplauti gali būti keblu, ypač lyginant su mažesniais vaisiais, tokiais kaip braškės ar persikai. Štai kaip tai padaryti tinkamai:

  • Įdėkite arbūzą į švarią kriauklę
  • Nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, sukdami, kad kruopščiai nuplautumėte visus paviršius
  • Švariu daržovių šepetėliu švelniai pašalinkite įsisenėjusius nešvarumus

Venkite muilo, cheminių maisto valiklių ar baliklio.

Nuplautas ir supjaustytas arbūzas
Nuplautas ir supjaustytas arbūzas

Arbūzo plovimas, jei valgote žievelę

Daugumai arbūzų rūšių užtenka kruopštaus plovimo vandeniu. Tačiau jei planuojate valgyti žievelę, galite apsvarstyti papildomą metodą, kad pašalintumėte pesticidus ir slopintumėte bakterijų augimą:

  • Švariame purškimo buteliuke sumaišykite 3 dalis šalto vandens su 1 dalimi baltojo acto
  • Gausiai apipurkškite arbūzą tirpalu ir palikite 5–10 minučių
  • Kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte acto likučius. Prieš pjaustydami, visiškai nusausinkite, nes arbūzas bus slidus, kai šlapias

Daugiau nei minkštimas: išnaudokite visą arbūzą

Po kruopštaus arbūzo plovimo galimybės jį panaudoti yra neribotos. Be įprastų griežinėlių, galite arbūzo žievelę marinuoti, cukruoti ar net kepti, kad niekas neliktų veltui ir kiekvienas gabalėlis būtų vasaros šventė.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią, patikimą ir naudingą informaciją, padedančią geriau suprasti pasaulį aplink mus. Siekiu padėti atrasti svarbiausias žinias ir dalintis įvykiais, kurie gali turėti realią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.