Arbūzas – saldžiausias vasaros skonis. Jis sultingas, gaivinantis ir universalus įvairiuose patiekaluose – nuo saldžių griežinėlių iki pikantiškų salotų ir net gaivių kokteilių. Bet ar žinojote, kad prieš pjaustant ir patiekiant arbūzą reikia nuplauti? Tai svarbus žingsnis, kad jūsų vasaros vaišės būtų saugios ir skanios.
Žievelės vaidmuo
Stora arbūzo žievelė atlieka svarbų vaidmenį apsaugant sultingą rausvą arbūzo minkštimą nuo kenkėjų, teršalų ir mikroorganizmų. Šie teršalai gali atsirasti iš dirvožemio, kuriame arbūzas buvo augintas, iš dėžės, kurioje jis buvo gabenamas, iš pirkinių krepšelio ar net iš dulkėto automobilio bagažinės pakeliui namo. Nors dauguma žmonių žievelės nevalgo, svarbu visada nuplauti arbūzą prieš jį pjaustant. Būtent ši apsauginė žievelė gali greitai tapti užteršimo šaltiniu. Bakterijos, nešvarumai ir teršalai nuo paviršiaus gali patekti ant peilio ašmenų ir pasklisti po visą arbūzą vos pradėjus pjaustyti, užteršdami kiekvieną gabalėlį.
Prieš pirkdami arbūzą, visada patikrinkite, ar nėra matomų įtrūkimų ar pažeidimų žievelėje; šie įtrūkimai leidžia patekti teršalams, kurie greičiau sugadina vaisius ir padidina apsinuodijimo maistu riziką.
Kaip tinkamai nuplauti arbūzą
Dėl didelio dydžio ir svorio arbūzą nuplauti gali būti keblu, ypač lyginant su mažesniais vaisiais, tokiais kaip braškės ar persikai. Štai kaip tai padaryti tinkamai:
- Įdėkite arbūzą į švarią kriauklę
- Nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, sukdami, kad kruopščiai nuplautumėte visus paviršius
- Švariu daržovių šepetėliu švelniai pašalinkite įsisenėjusius nešvarumus
Venkite muilo, cheminių maisto valiklių ar baliklio.
Arbūzo plovimas, jei valgote žievelę
Daugumai arbūzų rūšių užtenka kruopštaus plovimo vandeniu. Tačiau jei planuojate valgyti žievelę, galite apsvarstyti papildomą metodą, kad pašalintumėte pesticidus ir slopintumėte bakterijų augimą:
- Švariame purškimo buteliuke sumaišykite 3 dalis šalto vandens su 1 dalimi baltojo acto
- Gausiai apipurkškite arbūzą tirpalu ir palikite 5–10 minučių
- Kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte acto likučius. Prieš pjaustydami, visiškai nusausinkite, nes arbūzas bus slidus, kai šlapias
Daugiau nei minkštimas: išnaudokite visą arbūzą
Po kruopštaus arbūzo plovimo galimybės jį panaudoti yra neribotos. Be įprastų griežinėlių, galite arbūzo žievelę marinuoti, cukruoti ar net kepti, kad niekas neliktų veltui ir kiekvienas gabalėlis būtų vasaros šventė.