Metų metus manėme, kad bulvės nemėgsta šaldytuvo. Jas buvo patariama laikyti sandėlyje, vėsioje, tamsioje vietoje, nes žema temperatūra krakmolą paverčia cukrumi. Tačiau naujausi Jungtinės Karalystės Maisto saugos tarnybos (FSA) tyrimai apvertė šį įsitikinimą aukštyn kojomis ir pakeitė šios populiarios daržovės laikymo taisykles.
Kodėl bulves galima laikyti šaldytuve?
Remiantis naujais tyrimais, bulvių laikymas šaldytuve nepadidina akrilamido kiekio, kaip anksčiau baiminosi ekspertai. Priešingai, žema temperatūra ir sausas oras šaldytuve apsaugo nuo puvimo ir dygimo, todėl bulvės išlieka šviežios iki trijų savaičių ilgiau nei laikant kambario temperatūroje.
Britų bendrovė, viena didžiausių bulvių augintojų, pabrėžia tai kaip paprastą būdą sumažinti maisto švaistymą. Pasak įmonės atstovų, bulvės yra vienas iš dažniausiai namų ūkiuose išmetamų maisto produktų.
O kaip dėl kambario temperatūros?
Nors dabar geriausias pasirinkimas yra šaldytuvas, nėra nieko blogo laikyti bulves kambario temperatūroje – svarbu vengti drėgmės ir saulės spindulių. Šiluma ir šviesa pagreitina chlorofilo susidarymą, kuris suteikia bulvėms žalsvą atspalvį ir nemalonų skonį. Tokios bulvės gali būti netgi šiek tiek toksiškos.
Idealios laikymo vietos:
- Sandėlis
- Tamsi spinta
- Šalta rūsio patalpa
- Uždara virtuvės spintelė atokiau nuo karščio ir garų
Venkite tokių vietų kaip po kriaukle ar prie viryklės, nes ten oras ir paviršius dažnai būna šilti ir drėgni – puikus derinys bulvėms greitai sugesti.
Išvada
Tinkamai laikant bulves, galite išvengti dygimo, išsaugoti jų tekstūrą ir skonį bei sumažinti maisto švaistymą. Šaldytuvas ar vėsi tamsi vieta – pasirinkimas yra jūsų, tačiau svarbu, kad vieta būtų sausa, tamsi ir ne per šilta.