Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Niekada nepalikite nešvarių indų mirkti per naktį – pasekmės gali jus rimtai šokiruoti

Nešvarūs indai
3 min. skaitymo

Daugeliui pažįstama situacija: pavargę po darbo ar vėlyvos vakarienės įmetame indus į kriauklę, pripildome ją vandens ir paliekame „rytojui“. Atrodo patogu, o indai juk vis tiek pamirks ir lengviau nusiplaus. Tačiau mikrobiologai perspėja – šis įprotis yra viena pavojingiausių virtuvės klaidų, kuri gali pridaryti žalos tiek sveikatai, tiek higienai.

Virtuvės kriauklė – tai nematomas mikrobų centras, kuriame klesti E. coli, salmonelės, stafilokokai ir kiti ligų sukėlėjai. Jie mėgsta šiltą, drėgną, maisto likučiais prisotintą terpę. O būtent tokią aplinką sukuriame, kai pripildome kriauklę vandens ir paliekame indus nakčiai.

Kodėl „per naktį pamirkyti“ yra blogiausia idėja?

Įprasta manyti, kad geriau indus panardinti į vandenį nei palikti sausai. Bet tai – klaidinga logika.
Šiltas stovintis vanduo yra tarsi bakterijų SPA: jame jos dauginasi itin greitai. Ryte atsibundate prie visai ne kulinarinio, o mikrobiologinio eksperimento.

Netgi sausa kriauklė, kurioje palikti riebalų ir maisto likučiai, pritraukia vabzdžius – o šie mikrobų pernešėjai gali užteršti visą virtuvę.

Didžiausia rizika kyla būtent tada, kai vanduo šiltas ir nejudantis. Tai ideali terpė ligų sukėlėjams, galintiems sukelti:

  • apsinuodijimą maistu,
  • vėmimą ar viduriavimą,
  • odos infekcijas (ypač jei ant rankų yra smulkių įbrėžimų),
  • maistu plintančias ligas, kurios gali būti pavojingos net sveikiems žmonėms.

Bakterijos iš mirkstančių indų vandenyje gali patekti ant švarių stiklinių, įrankių, rankšluosčių – arba tiesiog per kempinę pasklisti po visą kriauklę ir stalviršius.

Nešvarūs indai kriauklėje
Nešvarūs indai kriauklėje

Kaip teisingai elgtis su indais?

1. Jei turite indaplovę – naudokite ją.
Aukšta temperatūra lengvai sunaikina pavojingus mikroorganizmus.

2. Plaudami rankomis naudokite karštą muiluotą vandenį.
Po plovimo leiskite indams natūraliai išdžiūti – drėgmė yra bakterijų draugas.

3. Rūpinkitės kempinėmis.
Virtuvės kempinė yra viena nešvariausių vietų namuose.
Dezinfekuokite jas bent kelis kartus per savaitę:

  • įdėkite į indaplovę,
  • arba į mikrobangų krosnelę 1 minutei (kempinė turi būti šlapia!).

4. Šlapių indų nepalikite ilgam.
Jei būtina pamirkyti pridegusį puodą, darykite tai trumpai – po kelių minučių vandeniui atvėsus, išmeskite jį ir kuo greičiau išplaukite.

O jei visgi palikote?

Jei indai stovėjo per naktį, pirmas žingsnis – dezinfekuoti kriauklę.
Kruopščiai nušveiskite ją indų plovikliu, tuomet:

  • apipurkškite dezinfekciniu purškikliu
    arba
  • naudokite praskiestą natrio hipochlorito tirpalą,

ir palikite kelioms minutėms. Tuomet nuplaukite karštu vandeniu.

Tai padės sunaikinti bakterijas, kurios galėjo pasklisti į kitas virtuvės vietas.

Išvada: mažas įprotis gali turėti didelį poveikį

Indų mirkymas per naktį atrodo nekaltas dalykas, tačiau šilta, drėgna aplinka yra puikiausia terpė mikrobams daugintis. Rizikuojame ne tik virtuvės higiena, bet ir savo sveikata.

Trumpas sprendimas – iš karto nuplauti bent riebiausius indus, nenardinti jų šiltame vandenyje, reguliariai dezinfekuoti kriauklę ir kempines. Tai vienas paprasčiausių būdų apsaugoti save ir savo šeimą nuo nemalonių sveikatos bėdų.

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią, patikimą ir naudingą informaciją, padedančią geriau suprasti pasaulį aplink mus. Siekiu padėti atrasti svarbiausias žinias ir dalintis įvykiais, kurie gali turėti realią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.