Akimirkai pamirškite klasikines groteles ant grotelių. Plokščia kepimo plokštė, atkeliavusi iš Amerikos sodų į Čekiją, tampa vis populiaresne alternatyva. Ji suteikia naują lankstumo lygį gaminant maistą lauke, išplečia ruošiamų patiekalų asortimentą ir suteikia daug geresnę temperatūros kontrolę.
Klasikinė keptuvė ir lygi keptuvė: kuo skiriasi?
Iš pirmo žvilgsnio skirtumas akivaizdus. Nors klasikinės kepsninės grotelės turi tarpus, pro kuriuos tiesioginė liepsna ir dūmai prasiskverbia į maistą, keptuvės grotelės yra sudarytos iš vieno lygaus paviršiaus. Šis, atrodytų, nedidelis skirtumas visiškai pakeičia paruošimo būdą ir gaunamą skonį. Grilis idealiai tinka intensyviam apskrudimui, kuris suteikia mėsai būdingą dūmo skonį ir tamsius ruožus nuo grotelių. Jis puikiai tinka ir didesniems mėsos gabalams ar iešmams.
Kita vertus, keptuvė kaitina maistą per visą jo paviršių, užtikrindama tolygų kepimą. Karštis švelnesnis, o skonis švaresnis, be dūmo poskonių. Štai kodėl ant jos galite gaminti patiekalus, kurių nedrįstumėte gaminti ant grotelių – nuo plaktos kiaušinienės ir blynų iki keptų daržovių, jūros gėrybių ir azijietiškų keptų makaronų.
Kodėl kepsninė tampa vis populiaresnė?
Vienas iš pagrindinių privalumų – didžiulis lankstumas. Dėl tvirto paviršiaus nereikia jaudintis, kad iškris mažesni daržovių, krevečių ar grybų gabalėliai. Galite lengvai paruošti kelis patiekalus vienu metu – mėsainiai apkepami vienoje keptuvės pusėje, svogūnai karamelizuojasi šalia, o kiaušiniai kepami krašte. Tolygus šilumos pasiskirstymas yra labai svarbus konsistencijai jautriems patiekalams, pavyzdžiui, blynams ar žuviai.
Daugeliui žmonių taip pat patinka lengva priežiūra. Užuot šveičiant pridegusias groteles, galite tiesiog nugramdyti karštą paviršių mentele ir nuvalyti šluoste. Daugumoje modelių taip pat yra praktiškas griovelis riebalams nuvarvėti. Galiausiai, keptuvė turi ir socialinį aspektą. Ji leidžia vadinamąjį „šou virimą“, kai vienu metu ruošiate kelis patiekalus tiesiai priešais svečius, kuriems nereikia ilgai laukti.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis keptuvę?
Tačiau nėra tobulo sprendimo. Didžiausias klasikos mėgėjų trūkumas yra tai, kad nėra būdingo dūmo skonio, kurį gali suteikti tik atvira ugnis. Jei jums svarbiausia „grilio skonis“, keptuvė gali jūsų iki galo nepatenkinti. Taip pat reikia pagalvoti apie reguliarią priežiūrą. Panašiai kaip ketaus keptuvė, keptuvės paviršius reikalauja reguliaraus tepimo aliejumi (vadinamasis prieskonis), kuris apsaugo nuo rūdijimo ir sukuria nelimpantį sluoksnį. Taip pat atminkite, kad aukštos kokybės lauko keptuvės gali būti didesnė pradinė investicija nei įprastos kepsninės.
Tendencijos ir patarimai, kaip išsirinkti tinkamą keptuvę
Keptuvės populiarėja, ypač JAV, kur jos tampa įprasta lauko virtuvių dalimi, dažnai derinamos su klasikine kepsnine, siekiant maksimalaus universalumo. Tačiau jos taip pat randa vis daugiau gerbėjų Čekijoje, ypač dėl tendencijos ruošti mėsainius ir gatvės maisto įkvėptus patiekalus. Daugelis pradeda nuo ketaus keptuvės, kurią deda ant turimų grotelių.
Jei svarstote įsigyti atskirą keptuvę, atkreipkite dėmesį į medžiagą (patvarus ketus arba nerūdijantis plienas), paviršiaus dydį ir degiklių skaičių, leidžiantį sukurti skirtingas temperatūros zonas. Yra modelių, skirtų dujoms, elektrai ir kombinuotam veikimui.
Taigi, kam idealiai tinka kepsninė?
Jei norite pakelti savo maisto gaminimą lauke į kitą lygį ir ieškote bistro stiliaus mėsainių, sočių pusryčių gryname ore arba eksperimentuoti su meksikietiška ar azijietiška virtuve, keptuvė yra puikus pasirinkimas. Tačiau jei dūmų kvapas ir gero kepsnio su grotelių žyme skonis jums yra vasaros įsikūnijimas, rinkitės tradicinę kepsninę. Ji vis tiek suteiks jums potyrių, kurių niekas kitas negali pakeisti.
Šaltinis: „Forbes“, „Traeger.com“, „madeincookware.com“, „CNET.com“, „thebarbecuelab.com“, „bogleheads.org“.


