Jums nereikia pirkti naujų puodų ir keptuvių vien todėl, kad pastebėjote, jog senieji, švelniai tariant, pasenę. Vos vienu ingredientu jūsų indai gali „spindėti“ taip, lyg ką tik būtų atnešti iš parduotuvės.
Kiekviena namų šeimininkė turi mėgstamus virtuvės reikmenis. Būtent juose verdami skaniausi barščiai ir verdama minkšta košė visai šeimai. Tačiau laikui bėgant net ir geriausias puodas praranda savo išvaizdą: dugnas tamsėja, atsiranda anglies nuosėdų, o sienelės pasidengia nemalonia apnaša. Ir tada atrodo, kad lieka tik viena išeitis – nusipirkti naujus virtuvės reikmenis. Tačiau savo mėgstamiausiems puodams galite suteikti antrą gyvenimą.
Kaip valyti puodus nuo anglies nuosėdų
Tam jums reikės produkto, kurį rasite kiekvienuose namuose – kepimo sodos. Ji nepakeičiama ne tik kepant. Jos minkšta abrazyvinė struktūra ir gebėjimas tirpdyti riebalus padeda išvalyti net sunkiausiai įveikiamus nešvarumus nepažeidžiant paviršiaus.
Norėdami išvalyti keptuvę iki blizgesio, užberkite kelis šaukštus kepimo sodos ant dugno ir įpilkite šiek tiek karšto vandens. Jei anglies nuosėdų daug, palikite tirpalą kelioms valandoms ar net per naktį. Per šį laiką kepimo soda ištirpdys dalį riebalų ir apnašų. Tada paimkite minkštą kempinę arba šluostę ir pradėkite valyti sieneles.
Kaip lengvai išvalyti puodus iki blizgesio
Vadinamiesiems „įsisenėjusiems“ atvejams yra kitas metodas: sumaišykite kepimo sodą su nedideliu kiekiu vandens iki tirštos pastos konsistencijos. Užtepkite ant užterštų vietų ir palikite pusvalandžiui. Po to pakanka kelių lengvų judesių, kad keptuvė vėl blizgėtų.
Kaip kuo ilgiau išlaikyti indus švarius
Kad puodai neužsiterštų ir nepatamsėtų nuo anglies nuosėdų ar maisto, rekomenduojame laikytis kelių paprastų patarimų:
- nepalikite maisto puoduose ilgą laiką, ypač jei patiekalas yra riebus;
- kartą per savaitę atlikite lengvą valymą soda, net jei užterštumas yra nedidelis;
- norėdami, kad po plovimo sienos spindėtų, nuvalykite jas minkštu skudurėliu, sudrėkintu vandeniu su keliais lašais acto.
Taigi, jums nereikia naudoti brangių produktų ar itin sudėtingų technikų. Pasitelkę įprastą sodą, senus puodus galite paversti namų šeimininkės pasididžiavimu.