Lietuvoje jau vyksta aktyvus pasiruošimas šildymo sezonui. Dalis gyventojų savo namus vis dar šildo kietuoju kuru. Kokios malkos geresnės – alksnis ar beržas, bei kuo geriau kūrenti namus – skaitykite toliau.
Populiariausios malkos:
- kietmedis – ąžuolas, skroblas, uosis, akacija;
- minkštos rūšys – pušis;
- vidutinio tankio – beržas, alksnis.
Visomis šiomis rūšimis galima kūrenti, tačiau šildymui geriausiai tinka kietmedis – juo kūrenti yra naudingiau, nes tokios malkos dega ilgiau ir skleidžia daugiau šilumos. Jas reikia rečiau pridėti, todėl sunaudojama lėčiau.
Kai žmonės nori šiek tiek sutaupyti, dažniausiai renkasi minkštąsias rūšis. Jos pigesnės nei kitos. Populiariausia iš minkštųjų rūšių Ukrainoje – pušis. Tokias malkas reikia dažniau krauti į ugnį, kad palaikytų šilumą, jos greičiau sudega.
Kokios malkos tinka pečiui
Kaip pažymi ekspertai, jeigu kaminas siauras ar senas, į pečių geriau nedėti beržo ir pušies. Laikui bėgant ant kamino sienelių kaupiasi suodžiai, o jei jų neišvalysite, gali kilti problemų su trauka (ugnis gali net neužsivesti).
Todėl į pečių geriausia dėti kietmedį – ąžuolą, skroblą, uosį. Šios malkos ilgiau dega, rečiau reikia krauti ir išlaiko šilumą.
Kokios malkos tinka židiniui
Eksperto teigimu, jeigu židinys atviras, be durelių, į jį geriau nedėti pušies – degdama ji spragsi, išlekia žarijos, todėl gali kilti gaisro pavojus.
Jeigu židinys uždaras, reikia rinktis medieną, kuri suodžiais nejuodina stiklo. Beržą į tokį židinį dėti nerekomenduojama, nes jis palieka juodas žymes ant stiklo.
Į židinį geriausia dėti kietmedį – jis universalus. Labai populiarus pasirinkimas – alksnis. Šias malkas dar vadina karališkomis dėl jų struktūros – jos tiesios, be šakų, gali būti auksinio atspalvio, patalpoje atrodo estetiškai. Alksnio malkos dega tolygiai, nesusidaro suodžių.