Daugelis žmonių maisto produktus, dėl patogumo deda į šaldytuvo dureles. Tačiau ne visus produktus ten galima laikyti. Dėl dažno durelių varstymo temperatūra jose yra nestabili, o kai kurie produktai greitai praranda šviežumą arba netgi gali tapti pavojingi sveikatai.
Produktai, kurių geriau nedėti į durelių skyrių
Pienas
Pienas greitai genda dėl temperatūros svyravimų. Net ir nedideli pokyčiai paspartina bakterijų augimą. Kad pienas išsilaikytų kuo ilgiau, jį reikia laikyti gilesnėse šaldytuvo lentynose, kur vėsiau ir temperatūra stabilesnė.
Kiaušiniai
Nepaisant specialių skyrelių durelėse, kiaušinius geriau laikyti vidinėse lentynose originalioje pakuotėje. Tai padeda išlaikyti drėgmę ir apsaugo produktą nuo pašalinių kvapų.
Žalia mėsa ir paukštiena
Žalios mėsos ar paukštienos sultys gali patekti ant kitų maisto produktų ir sukelti užteršimo riziką. Ši rizika ypač didelė laikant produktus durelėse, nes temperatūros pokyčiai pagreitina gedimą. Saugiausia juos laikyti apatinėse lentynose sandariuose induose arba suvyniotus į maistinę plėvelę.
Vaisiai ir daržovės
Durelės patogios greitam pasiekimui, tačiau optimalias sąlygas vaisiams ir daržovėms sukuria specialūs šaldytuvo stalčiai. Rekomenduojama atskirai reguliuoti drėgmę: vaisiams – mažesnę, daržovėms – didesnę, kad jos ilgiau išliktų šviežios.
Sūris
Sūriui reikalinga stabili temperatūra ir tinkama oro cirkuliacija. Atskiras sūrio stalčius neleidžia sūriui užšalti ir išsaugo produkto skonį bei tekstūrą. Čia taip pat patogu laikyti mėsos gaminius.
Ką galima laikyti durelėse?
Pagardai ir padažai
Majonezas, kečupas, garstyčios ir kiti padažai yra atsparūs temperatūros svyravimams. Daugelis gamintojų ant pakuotės nurodo, kad atidarius produktą galima laikyti šaldytuve.
Salotų užpilai
Salotų užpilus galima laikyti durelėse. Atidarius juos galima naudoti iki dviejų mėnesių. Aliejaus pagrindu pagaminti užpilai gali atsisluoksniuoti – prieš naudojimą tiesiog suplakite.
Gėrimai
Sultys, gazuoti gėrimai ir kiti gėrimai gerai toleruoja durelių temperatūrą. Kai kuriuose šaldytuvų modeliuose netgi yra atskiros lentynos gėrimams.
Svarbu: temperatūra
Prieš dėdami maistą, patikrinkite šaldytuvo nustatymus. Rekomenduojama palaikyti ne aukštesnę kaip +4 °C temperatūrą. Lentynose ir stalčiuose temperatūra yra stabili, o atidarius dureles temperatūra dažnai pakyla. Todėl čia reikėtų laikyti tik tuos produktus, kurie gali atlaikyti temperatūros pokyčius.
Išvada
Šaldytuvo durelės nėra geriausia vieta greitai gendantiems produktams. Pienui, kiaušiniams, žaliai mėsai ir paukštienai, sūriui, vaisiams ir daržovėms reikalinga stabilesnė temperatūra, todėl juos reikėtų laikyti vidinėse lentynose ir specialiuose stalčiuose. Durelės idealiai tinka pagardams, padažams, užpilams ir gėrimams. Tinkamas produktų išdėstymas padės išlaikyti jų šviežumą ir saugumą.