Kad maistas būtų naudingas, maisto gaminimui geriausia naudoti kokosų arba alyvuogių aliejų, patarė gydytoja gastroenterologė Liudmila Suchorukova. Specialistė pabrėžė, kad šalto spaudimo kokosų aliejus tinka gaminti maistą vidutinėje temperatūroje. Pasak jos, jame yra ypatingos rūšies sočiųjų riebalų.
Kokosų aliejuje yra ypatingos rūšies sočiųjų riebalų, kuriems virškinti nereikia tulžies rūgšties ir kuriuos lengvai pasisavina plonoji žarna. Tokiame aliejuje taip pat gausu lauro rūgšties, kuri pasižymi priešgrybelinėmis, antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis.
„Maistą galima saugiai gaminti su pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi: jame yra tik 11 proc. polinesočiųjų riebalų”, – aiškino gydytoja.
Kaip pabrėžė ekspertė, alyvuogių aliejus kaitinamas išlaiko stabilumą, atsparumą karščiui ir maistinę vertę, taip pat pasižymi įvairiomis antidiabetinėmis ir širdies veiklą saugančiomis savybėmis. Suchorukova taip pat patarė atkreipti dėmesį į nerafinuotą avokadų aliejų. Be to, reikėtų atkreipti dėmesį į ghi: jame yra linolo rūgšties, pasižyminčios priešvėžinėmis ir medžiagų apykaitos savybėmis.
Geriausia, jei namuose turėtumėte kelių rūšių aliejų, tinkamų termiškai apdoroti maistą. Tai ne tik padės praturtinti valgiaraštį sveikaisiais riebalais, bet ir suteiks patiekalams įvairių skonio atspalvių.
Kokį aliejų rinkti kepimui pagal kepimo temperatūrą?
Aukšta temperatūra (virš 230°C):
- Avokado aliejus: Smilkimo temperatūra apie 270°C. Tinka gruzdinimui, kepimui ant stiprios ugnies.
- Rafinuotas alyvuogių aliejus: Smilkimo temperatūra apie 240°C. Geras pasirinkimas kepimui keptuvėje, orkaitėje.
- Saulėgrąžų aliejus: Smilkimo temperatūra apie 232°C. Universalus aliejus, tinkamas daugeliui kepimo būdų.
- Sezamo aliejus: Smilkimo temperatūra apie 232°C. Suteikia patiekalams specifinį skonį, tinka kepimui wok keptuvėje.
- Kokosų aliejus: Smilkimo temperatūra apie 232°C. Tinka kepimui, ypač Azijos virtuvės patiekalams.
Vidutinė temperatūra (190-230°C):
- Žemės riešutų aliejus: Smilkimo temperatūra apie 230°C. Tinka kepimui, gruzdinimui.
- Migdolų aliejus: Smilkimo temperatūra apie 216°C. Tinka kepimui, suteikia subtilų riešutų skonį.
Žema temperatūra (iki 190°C):
- Nerafinuotas alyvuogių aliejus: Smilkimo temperatūra apie 190°C. Tinka troškinimui, kepimui ant silpnos ugnies.
- Linų sėmenų aliejus: Smilkimo temperatūra apie 107°C. Netinka kepimui, geriau naudoti šaltiems patiekalams.
Šaltinis: Sports.kz
Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad po to kai iškepat ką nors keptuvėje, svarbu tuoj pat pašalinti aliejaus likučius iš keptuvės, kitaip tariant, kad po kepimo nebūtų pakartotinai kepama ant jau panaudoto aliejaus, nes tai yra ne kas kita, o vėžį sukelianti medžiaga