Lauro lapai virtuvėje naudojami ne tik kaip prieskonis sriuboms ar troškiniams. Tai – senas, bet itin veiksmingas būdas kovoti su nemaloniais kvapais ir net vabzdžiais. Vos keli džiovinti lapeliai gali pakeisti brangius oro gaiviklius bei cheminius repelentus.
Kodėl verta dėti lauro lapus į šaldytuvą?
Dar prieš oro gaiviklių erą mūsų močiutės žinojo paprastą paslaptį – šaldytuvo lentynose paskleisti kelis lauro lapus. Jų aromatas sklinda pamažu, išstumdamas kitus kvapus – nuo žuvies iki sūrio ar sugedusio maisto likučių.
Vos per vieną naktį šaldytuvo viduje atsiras lengvas, malonus prieskonio kvapas. Jei lapelius laikysite kelias dienas, efektas taps dar stipresnis. Paprasčiausia tai daryti vakare, kad ryte atidarę dureles pajustumėte gaivą, o ne nemalonių kvapų mišinį.
Kam lauro lapai dedami po šaldytuvu?
Ne mažiau svarbus triukas – kelis lauro lapus padėti po šaldytuvu. Jų kvapas atstumia visus vabzdžius, ypač tarakonus.
- Eteriniai aliejai klaidina kenkėjus, todėl jie praranda orientaciją ir pamiršta savo teritorijas.
- Jei tarakonai įkvepia šio kvapo, jis sutrikdo jų kvėpavimą ir gali juos pražudyti.
Taip vienu paprastu veiksmu apsaugosite virtuvę nuo nepageidaujamų „svečių“.
Kiek dažnai reikia keisti lauro lapus?
Šis metodas turi dar vieną privalumą – nereikia dažnai jo kartoti. Pakanka šaldytuve ar po juo padėtus lapus pakeisti kas 2–3 mėnesius. Vadinasi, užtenka kelių saujų prieskonio visam sezonui.
Išvada
Lauro lapai yra tikras virtuvės superherojus: jie naikina kvapus, veikia kaip natūralus oro gaiviklis ir kartu apsaugo nuo vabzdžių. Paprasta, pigu ir veiksminga – kaip tik tai, ką dažnai pamirštame, ieškodami sudėtingų sprendimų.



