Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kepimo milteliai ar soda: ką geriau naudoti, kad tešla pakiltų?
Maistas / GėrimaiPatarimai

Kepimo milteliai ar soda: ką geriau naudoti, kad tešla pakiltų?

Kepimo milteliai ar soda
Dalintis

Jei mėgstate kepti, tikriausiai esate susidūrę su klausimu: ką geriau naudoti – sodą ar kepimo miltelius? Tinkamas pasirinkimas lems, ar tešloje bus minkšta ir gerai pakils orkaitėje. Mūsų patarimai padės jums išsiaiškinti, kada į tešlą dėti sodos, o kada naudoti kepimo miltelius.

 

Kada naudoti sodą?

Valgomoji soda yra grynas natrio bikarbonatas, kuris pradeda veikti, kai sąveikauja su rūgštiniais ingredientais. Dėl cheminės reakcijos išsiskiria anglies dioksido burbuliukai, dėl kurių tešla tampa pilna oro.

Sodą reikia naudoti, kai tešloje yra rūgščių ingredientų. Tai citrinų sultys, kefyras, raugintas pienas, grietinė, uogų sultys ir kt.

Jei rūgšties nepakanka, reakcija bus silpna ir soda gali nevisiškai ištirpti. Tokiu atveju kepiniai gali būti nemalonaus šarminio skonio.

Norint to išvengti, prieš dedant sodą į tešlą, ją reikia gesinti – sumaišyti su rūgščiu ingredientu. Tačiau jei kepiniuose yra pakankamai rūgšties, papildomai gesinti nereikia.

 

Kada dėti kepimo miltelių?

Kepimo milteliai yra miltų, natrio bikarbonato ir rūgšties mišinys. Šis mišinys suaktyvėja dėl sąlyčio su skysčiu ir karščiu, net jei tešloje nėra jokių rūgštinių ingredientų. Kepimo miltelius reikėtų naudoti, jei recepte nėra rūgščių ingredientų arba jei jų nepakanka, kad sureaguotų su kepimo soda.

Svarbu: kepimo milteliai gali prarasti savo savybes, jei ilgai laikomi atviri arba jei sudrėksta. Norėdami patikrinti, ar jis vis dar veikia, sumaišykite 1 šaukštelį kepimo miltelių su karštu vandeniu – turėtumėte išgirsti šnypštimą ir burbuliukus.

Ir dar vienas svarbus dalykas: kepimo milteliai pradeda veikti iš karto po sumaišymo su skystais ingredientais, todėl rekomenduojama tešlą iš karto dėti į orkaitę, kad kepiniai pakiltų.

 

Patarimas: jei recepte reikalaujama 1 šaukštelio kepimo miltelių, bet jų neturite, galite pakeisti ½ šaukštelio sodos + 1 šaukštelį citrinos sulčių arba acto.

Taigi, kepimo soda tinka tik rūgštiems maisto produktams, o kepimo milteliai yra universalūs. Kepimo miltelius patogiau naudoti, nes jie nesuteikia šarminio skonio. Jei recepte yra ir valgomosios sodos, ir kepimo miltelių, neišimkite nė vieno komponento, nes jie atlieka skirtingas funkcijas.

Laikantis šių taisyklių, jūsų kepiniai visada bus purūs, švelnūs ir tobuli!

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

1 Komentaras

guest
1 Komentaras
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Jonas
Jonas
prieš 3 mėnesių

Kepimo milteliai ar soda vienas ir tas pats.

Panašūs straipsniai
Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Ką daryti, jei užstrigo kortelė

Bankomatas „prarijo“ kortelę? 3 minučių triukas, žinokite, ką daryti

Ko gero, kiekvienas, stovintis prie bankomato, jaučia tą mažą nerimo „kirminuką”: o...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Baisus kvapas iš šiukšlių dėžės

Atsitiktinai atradau triuką, dėl kurio iš šiukšliadėžės dingo nemalonus kvapas. Nusprendžiau pasidalinti šiuo tobulu „triuku”

Žinote tą jausmą, kai atidarote šiukšliadėžę ir… na, geriau to net neaprašinėsiu....