Šiuo metu vyksta aktyvus derliaus nuėmimo etapas. Šiame straipsnyje papasakosime, kurias daržoves ir vaisius galima nuimti net ir neprinokusius.
Tai rekomenduoja patyrę agronomai, pabrėždami, kad nepaisant to, jog nuimsite neprinokusius vaisius, jie vis tiek bus ne mažiau skanūs, jei leisite jiems sunokti po derliaus nuėmimo.
Kokias daržoves galima skinti neprinokusias?
Pomidorai
Šios daržovės dažniausiai skinamos neprinokusios. Taip yra todėl, kad jos gali susirgti fitoftoroze ar kitomis ligomis. Kad to išvengtumėte, sodininkai jas nuima, kai tik pradeda raudonuoti.
Jei norite, kad pomidorai gerai laikytųsi, laikykite juos tamsioje vietoje, kurios temperatūra būtų apie 20 laipsnių. Jei norite greičiau gauti raudonus vaisius, palikite juos šviesoje.
Melionai
Melionus galima skinti, kai jie pasiekia tipinį dydį ir pradeda šiek tiek keisti spalvą. Nuimant palikite bent 5 cm ilgio kotelį ir padėkite vaisius tamsioje, šiltoje ir sausoje vietoje.
Paprika
Saldžiąsias paprikas galima valgyti neprinokusias, tačiau prinokusios jos natūraliai saldesnės. Paprikas nuo krūmų nupjaukite sausą dieną.
Jei paskleisite jas vienu sluoksniu kambario temperatūroje, derlius sunoks per dvi savaites. Jei norite laikyti mėnesį ar ilgiau, išdėliokite jas dėžėse ir perkelkite į vietą, kurioje temperatūra yra 10–12 laipsnių.
Bulvės
Paprastai bulvės iškasamos, kai jų odelė tampa kieta ir tanki. Tačiau jei oras lietingas, kad gumbai nesupūtų žemėje, jas galima iškasti anksčiau.
Tokį derlių dvi-tris savaites palaikykite vėsioje patalpoje. Praėjus šiam laikui, perrinkite bulves ir išmeskite tas, kurios pradėjo gesti. Likusios bulvės bus tinkamos valgymui.
Svarbus patarimas!
Tai galima daryti tik su sveikomis ir be matomų pažeidimų daržovėmis ir vaisiais. Jei tokių pažeidimų yra, jų niekada negalima laikyti kartu su kitomis daržovėmis ar vaisiais. Pažeistus vaisius reikia nedelsiant sunaudoti arba išmesti.