Pavasarį sodininkystės parduotuvėse formuojasi eilės prie sėklų stendų. Ryškios pakuotės žada rekordinius derlius, o kainos kasmet vis kyla. Tačiau vis daugiau sodininkų renkasi alternatyvą – ruošia sėklas patys. Ar tai verta pastangų?
Kodėl sodininkai grįžta prie senų metodų
„Prieš penkerius metus skeptiškai žiūrėjau į savo kaimynės bandymus ruošti pomidorų sėklas. Dabar pati to nebesivaizduoju kitaip”, – sako klaipėdietė Rūta, pomidorus auginanti jau 15 metų.
Pasak jos, pagrindinė priežastis – ne tik ekonomija, nors vieno pakelio kaina siekia 3-5 eurus. „Svarbiausia, kad žinau, ką sėju. Pernai iš pirkto pakelio užaugo visai ne tai, kas buvo pažadėta etiketėje.”
Veislė ar hibridas – štai kur klausimas
Tačiau ne iš visų pomidorų galima ruošti sėklas. „Didžiausia klaida – bandyti išsiauginti sėklas iš F1 hibridų”, – perspėja Rūta.
Ji paaiškina, kad hibridai – tai kryžminimo būdu sukurti pomidorai, kurių palikuonys neišlaiko tėvų savybių. „Ant pakuotės visada būna pažymėta F1. Tokių pomidorų sėklos duos nenuspėjamą rezultatą – gali užaugti visai kitokio dydžio, skonio ar net spalvos vaisiai.”
Fermentacija – būtinas etapas
Sodininkė-mėgėja Janina iš Kėdainių rajono pomidorų sėklas ruošia jau 30 metų. Ji pasakoja, kad pradžioje darydavo klaidą – tiesiog išdžiovindavo sėklas.
„Sėklos dygdavo prastai, daigai būdavo silpni. Tik vėliau sužinojau apie fermentaciją – tai natūralus procesas, kurio metu pašalinamos kenksmingos medžiagos ir žūsta ligos”, – aiškina pašnekovė.
Procesas nesudėtingas: sėklas su sultimis reikia palaikyti stiklinėje 2-3 dienas kambario temperatūroje. „Kai viršuje atsiranda plėvelė ir pradeda kvepėti rūgštele – fermentacija baigta. Tada sėklas reikia gerai nuplauti ir išdžiovinti”, – dalijasi patirtimi Janina.
Ekonomija ar kokybė?
Paskaičiavus ekonominę naudą, skaičiai įspūdingi. Viename pomidore – 30-100 sėklų. Vienas sėklų pakelis kainuoja 3-5 eurus. Vidutinė šeima per sezoną sutaupo 20-50 eurų.
Svarbiausia – veislių išsaugojimas. Daugelis senų, labai skanių veislių dingsta iš prekybos, nes neatitinka komercinių standartų. Ruošdami sėklas patys, išsaugome šį genetinį paveldą.
Praktiniai patarimai pradedantiesiems
Norintiems išbandyti sėklų ruošimą, ekspertai pataria:
- Pradėti nuo vienos patikrintos veislės
- Rinktis sėklas tik iš sveikiausių augalų
- Nepamiršti fermentacijos etapo
- Tinkamai išdžiovinti (ne saulėje!)
- Laikyti vėsioje, sausoje vietoje
- Būtinai pasižymėti veislę ir datą
„Pirmaisiais metais gali ne viskas pavykti, bet patirtis ateina greitai. Dabar turiu savo ‘sėklų banką’ – 12 skirtingų veislių, kuriomis keičiuosi su kitais sodininkais”, – pasakoja Rūta.
Per pastaruosius penkerius metus susidomėjimas sėklų ruošimu išaugo 40 procentų. Tam įtakos turėjo ir socialiniai tinklai – Facebook grupėse sodininkai aktyviai dalijasi patarimais ir keičiasi sėklomis.
Ar verta ruošti pomidorų sėklas patiems? Atsakymas priklauso nuo prioritetų. Jei svarbi ekonomija, veislių įvairovė ir nepriklausomybė nuo tiekėjų – taip. Jei neturite laiko ar norite garantuoto rezultato – geriau rinktis profesionalias sėklas.
Kaip bebūtų, tendencija aiški – vis daugiau lietuvių grįžta prie tradicinių metodų, derindami juos su šiuolaikinėmis žiniomis. O tai rodo, kad senos tradicijos kartais būna vertingesnės už naujausias technologijas.