Paskutinis vasaros mėnuo yra laikotarpis, kai vėlyvieji kopūstai aktyviai formuoja gūžes. Šiuo metu kopūstai intensyviai didina ląstelių masę ir sunaudoja daug vandens bei maistinių medžiagų iš dirvožemio. Siekiant užtikrinti tolygų augimą, svarbu ne tik tręšti, bet ir užtikrinti nuolatinį laistymą.
Jei trūksta drėgmės, gūžės gali įtrūkti arba likti palaidos. Todėl įsitikinkite, kad dirvožemis visada yra šiek tiek drėgnas, bet ne per šlapias – kitaip padidėja šaknų puvinio rizika.
Kodėl svarbu tręšti rugpjūčio antroje pusėje
Vėlai nokstančios kopūstų veislės šiame etape kaupia maistines medžiagas ir cukrų, o tai tiesiogiai veikia jų gebėjimą ilgai išsilaikyti. Jei kopūstams šiuo metu trūksta maistinių medžiagų, jie bus mažo dydžio ir netankūs, o tai turės įtakos jų išsilaikymo kokybei ir skoniui.
Vasaros pabaigoje augalui reikia kalio ir fosforo, kad gūžės būtų tankios ir ilgaamžės. Kalis padeda augalui palaikyti tinkamą vandens balansą, pernešti cukrų į visas jo dalis ir padidina atsparumą ligoms. Dėl to gūžės tampa tankesnės ir geriau laikosi sandėliuojant. Fosforas reikalingas energijos gamybai ir šaknų vystymuisi, kurios aprūpina augalą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis.
Kalio monofosfato tirpalas
Norėdami paruošti efektyvų tręšimo tirpalą, ištirpinkite pusantro šaukšto kalio monofosfato 10 litrų vandens. Vienam augalui reikės 1 litro gauto maistingo tirpalo. Geriausia tirpalą pilti šaknų zonoje, prieš tai palaisčius augalus švariu vandeniu.
Boro trąšos – būtina prevencija
Nebus nereikalinga kopūstus patręšti boru, jei to dar nepadarėte šį sezoną. Boras yra vienas svarbiausių kopūstų mikroelementų. Būtent jis apsaugo gūžę nuo nemalonių vidinių problemų: tuščiavidurio stiebo, lapų patamsėjimo ar vytimo viduje. Jei jo trūksta dirvožemyje, defektai dažnai matomi tik perpjovus gūžę. Todėl tręšimas boru yra geriausia prevencija.
Svarbu žinoti, kad boro reikia labai mažais kiekiais, o jo perteklius gali būti ne mažiau žalingas nei trūkumas. Kopūstų lapus galite purkšti tirpalu, paruoštu iš įprastų boro miltelių. 10 litrų vandens reikės 3 gramų medžiagos. Pirmiausia miltelius praskieskite nedideliu kiekiu karšto vandens, o tada supilkite į kibirą su šaltu vandeniu.
Papildoma priežiūra
Be tręšimo, turėtumėte ir toliau rūpintis kopūstais, nupjaudami apatinius lapus, kurie pagelto arba pradėjo pūti. Būtent šiose vietose mėgsta slėptis kenkėjai.
Nuskinkite tik tuos lapus, kurie yra nuvytę, pageltę arba pradėję pūti. Kuo daugiau sveikų žalių lapų lieka ant augalo, tuo geriau: jie veikia kaip „saulės kolektoriai” – gamina maistines medžiagas, kurios padeda gūžei augti ir tankėti.
Tinkamai prižiūrimi ir patręšti vėlyvieji kopūstai rudenį suformuos tankias, sultingas gūžes, kurios puikiai išsilaikys per visą žiemą.