Augalams reikia kalcio, kad užaugintų kokybiškus vaisius. Ekspertai pataria iš kiaušinių lukštų pasigaminti galingų trąšų, tačiau svarbu laikytis taisyklių.
Kodėl ruduo – geriausias laikas trąšoms ruošti?
Ruduo yra geriausias laikas paruošti maistinių medžiagų tirpalą iš kiaušinių lukštų. Faktas yra tas, kad spalį baigiasi aktyvus vasaros sezonas, o naminės vištos pradeda dėti kiaušinius su daug storesniais lukštais. Dedeklės vištos ruošiasi žiemai ir pradeda dėti kiaušinius su dideliu kalcio kiekiu. Tai daro jas stiprias, o trąšos iš tokių žaliavų yra daug naudingesnės augalams.
Kaip paruošti žaliavas?
Žaliavų paruošimas prasideda nuo kruopštaus lukšto parinkimo. Naudokite tik tuos lukštus, kurie surinkti iš žalių kiaušinių. Virti kiaušiniai praranda didžiąją dalį naudingų mikroelementų.
Lukštą nuplaukite tekančiu vandeniu ir pašalinkite likusius baltymus bei plėvelę. Lukštą džiovinkite ant radiatoriaus arba orkaitėje 40–50 laipsnių temperatūroje 2–3 valandas.
Trąšų gaminimo procesas
Toliau džiovintą lukštą reikia sumalti kavos malūnėlyje iki miltų pavidalo. Tirpalo paruošimo proporcijos yra kuo paprastesnės:
- 100 gramų susmulkinto lukšto
- 300 mililitrų 9% acto rūgšties
Tirpalui užpilti naudokite stiklinį indą. Reakciją gali lydėti putų susidarymas, todėl nebijokite tokio aktyvaus proceso.
Brandinimas ir naudojimas
Viską uždenkite marle, nes produktui reikia oro. Po 6 valandų, kai putos nusės, tirpalas taps drumstas. Po dviejų dienų (48 valandų) turėsite skaidrų skystį su silpnu acto kvapu.
Nukoškite jį per smulkų sietelį ir ištirpinkite santykiu 1:8 (viena dalis tirpalo ir aštuonios dalys vandens). Mišiniu palaistykite augalą po šaknimi.
Specialus patarimas kopūstams
Kai kuriais atvejais tirpalą galite pagaminti labiau koncentruotą – santykiu 1:5. Šios stipresnės trąšos puikiai tinka kopūstams ir kitiems daržovėms, kurioms reikia daugiau kalcio.
Svarbu: Augalai šį kalcį efektyviai absorbuoja per 2 savaites, todėl rezultatai matomi greitai – stipresni augalai ir kokybiškesni vaisiai.