Jei pomidorai ant krūmų nepradėjo raudonuoti net liepos pabaigoje, ekspertai pataria pasinaudoti šiuo patarimu. Gudrus triukas padarys vaisius sultingus ir ryškius.
Kodėl pomidorai liepą netampa raudoni?
Pomidorų krūmų vaisiai atkakliai išlieka žali, nepaisant kalendoriuje nurodytos datos? Dažnai to priežastis – per didelis azoto trąšų naudojimas sode. Azoto perteklius verčia augalą aktyviai auginti vešlią žalią masę, o ne formuoti vaisius. Krūmai atrodo galingi ir sveiki, tačiau kiaušidės neskuba prisipildyti skonio ir parausti.
Kodėl pomidorai nesunoksta
Nokimo procesas yra tiesiogiai susijęs su cukraus ir pigmentų kaupimusi vaisiuose. Per didelis azoto trąšų kiekis sutrikdo maistinių medžiagų pusiausvyrą ir blokuoja kalio įsisavinimą. Būtent kalis yra atsakingas už vaisiaus spalvą ir skonį, taip pat už jų susidarymą. Neturint pakankamo kiekio šio mikroelemento, vaisiai išliks blyškūs ir beskoniai.
Pirmasis nerimą keliantis ženklas yra storų ir sultingų stiebų, taip pat didelių ir tamsių lapų atsiradimas, jei kiaušidės yra nedidelio dydžio. Tai aiškus mitybos disbalanso požymis. Per aukšta oro temperatūra, ypač naktį, taip pat sulėtina raudonojo pigmento atsiradimą.
Geriausia temperatūra pomidorams sunokti ir parausti yra 18–26 laipsniai Celsijaus. Jei termometro stulpelis ilgą laiką nenukrenta žemiau +30, nokimo procesai gerokai sulėtėja. Augalas savo energiją eikvoja sau aušinimui, o ne vaisiams.
Kad pomidorai paraustų, kurį laiką reikia nenaudoti azoto trąšų. Daugiausia dėmesio skirkite kalio ir fosforo trąšoms. Efektyvus bus šaknų tręšimas kalio monofosfatu, kalio sulfatu arba paprastais pelenais. Pelenų užpilas – 1 puodelis 10 litrų – yra pigi ir veiksminga priemonė.