Kiekvienas sodininkas svajoja apie lysves, kurios linksta nuo derliaus svorio. O kalbant apie agurkus, vaizduotė piešia traškius, sultingus žalumynus, kurių pakaks ir šviežioms salotoms, ir žiemos atsargoms. O kas, jei pasakyčiau, kad pažadas surinkti iki 15 kilogramų derliaus iš vieno krūmo nėra rinkodaros specialistų prasimanymas, o visiškai pasiekiamas tikslas? O slaptas šio agronominio stebuklo ingredientas tikriausiai jau yra jūsų vaistinėlėje. Skamba kaip fantazija, ar ne? Išsiaiškinkime, kaip pigi priemonė gali sukurti tikrą magiją jūsų sode.
Kodėl boras yra slaptas vaisingumo agentas?
Pagrindinis mūsų istorijos veikėjas yra boras. Šis mikroelementas yra gyvybiškai svarbus agurkams, ypač svarbiausiais laikotarpiais – žydėjimo ir vaisių formavimosi metu. Įsivaizduokite, kad boras yra talentingas jūsų augalo logistikas ir statybininkas. Jis atsakingas už cukrų transportavimą iš lapų į žiedus ir užuomazgas, aprūpindamas jas energija augimui. Neturint pakankamo boro kiekio, žiedadulkės tampa mažiau gyvybingos, užuomazgos silpnėja ir masiškai nukrenta, niekada nevirsdamos visaverčiais agurkais. Bet kaip suprasti, kad jūsų mėgstamiausiems žaliesiems augalams trūksta šio konkretaus elemento?
- Lapai ūglių viršūnėse tampa šviesesni, o jų kraštai užsiriečia į viršų
- Augalas subrandina daug vyriškų ir mažai moteriškų žiedų
- Jaunos užuomazgos pagelsta ir nukrenta vos pasirodžiusios
- Vaisiai, kuriems pavyksta užaugti, dažnai būna iškreiptos, negražios formos
Ar pastebėjote panašių simptomų? Tai pirmas įspėjamasis ženklas, kad laikas veikti!
Nuo teorijos iki praktikos: teisingas „eliksyro” paruošimas
Na, teoriją aptarėme. Kaip pereiti prie praktikos ir nepakenkti? Boro tirpalo paruošimas yra labai paprastas, tačiau svarbu griežtai laikytis proporcijų. Boro perteklius yra toksiškas augalams ir gali nudeginti lapus.
- Dozavimas: 10 litrų švaraus vandens mums reikės tik 1 gramo boro rūgšties (tai yra maždaug trečdalis arbatinio šaukštelio be kaupo arba miltelių ant peilio galo).
- Paruošimas: Pirmiausia boro rūgšties kristalus ištirpinkite nedideliame kiekyje (apie 1 puodelyje) karšto vandens (60–70 °C), nes boras labai blogai tirpsta šaltame vandenyje. Gerai išmaišykite, kol visiškai ištirps.
- Paskutinis etapas: Gautą koncentruotą tirpalą supilkite į kibirą su 10 litrų švaraus vandens kambario temperatūroje ir dar kartą išmaišykite. Jūsų eliksyras paruoštas!
Efektyviausias būdas tręšti augalus yra purkšti lapus. Tai darykite vakare, po saulėlydžio arba debesuotu, bet ne lietingu oru, kad tirpalas akimirksniu neišgaruotų ir nesukeltų nudegimų. Pirmasis apdorojimas turėtų būti atliekamas pumpuravimo stadijoje ir pačioje žydėjimo pradžioje. Antrasis – masinio vaisiaus augimo laikotarpiu, siekiant paskatinti naujų užuomazgų formavimąsi ir išlaikyti augalo stiprumą.
Žinoma, boro rūgštis nėra panacėja. Tai galingas stimuliatorius, tačiau geriausiai veikia kartu su tinkama priežiūra. Nepamirškite reguliariai laistyti šiltu vandeniu, mulčiuoti dirvą drėgmei išsaugoti ir naudoti pagrindines organines arba mineralines trąšas. Agurkus nuimkite laiku, neleisdami jiems peraugti, nes tai yra signalas augalui nustoti formuoti naujus vaisius. Derinkite šias paprastas taisykles su „boro magija” ir tada jūsų svajonės apie gausų derlių taps traškia ir skania realybe.