Ne paslaptis, kad tinkamas tręšimas rudenį padeda vynuogėms sustiprėti, lengviau ištverti šalnas ir užauginti gausų derlių. Štai kodėl dalijamės patikrintais tręšimo metodais rugsėjį.
Kaip tinkamai tręšti vynuoges rugsėjį?
Kaip žinote, rugsėjis laikomas svarbiausiu vynuogių priežiūros mėnesiu. Juk būtent tuo metu augalas paprastai kloja pamatus būsimam derliui. Todėl tinkamas rudens tręšimas padės lengvai papildyti įvairių maistinių medžiagų atsargas ir žymiai padidinti atsparumą žiemai. Taigi, šiandien šioje medžiagoje ilgametę patirtį turintys sodininkai vasaros gyventojams papasakojo, kaip tinkamai maitinti vynuoges rugsėjį.
1. Organinis tręšimas
Reikalingi ingredientai:
- pelenai – 1–1,5 kilogramo kvadratiniam metrui (galima pakeisti 35–40 gramų superfosfato);
- mėšlas – 8–10 kilogramų kvadratiniam metrui.
Tuo pačiu metu ekspertai pabrėžia, kad panaudojus viršutinį padažą, svarbu nepamiršti perkasti dirvožemio.
2. Mišrus maitinimas
Vienam kvadratiniam metrui rekomenduojama imti:
- superfosfatą – 50–60 gramų;
- kalio druską – 30–40 gramų.
Kaip alternatyvą galite naudoti pelenus.
Šiek tiek istorijos
Vynuogių auginimas prasidėjo neolito epochoje Artimuosiuose Rytuose, o Egipto hieroglifai saugo jų auginimo paslaptis. Senovės Graikija ir šiuolaikinės Gruzijos bei Armėnijos teritorijos buvo labai gerai išmanančios vyndarystę.
Yra žinoma daugiau nei 8000 vynuogių veislių, ir selekcininkai nuolat kuria naujas. Yra stalo veislių, kurios paprastai valgomos šviežios, techninių veislių, skirtų vynui gaminti, ir universalių veislių, kurios tinka abiem variantams.
Produkto kalorijų kiekis taip pat priklauso nuo veislės. Rekordą laiko razinos, kuriose yra 2270 kilokalorijų 100 gramų. Tačiau vidutiniškai šių uogų kalorijų kiekis nėra toks didelis. Visų pirma, vynuogių kalorijų kiekis ir maistinė vertė 100 g:
- kalorijos – 57 kcal;
- baltymai – 0,81 g;
- riebalai – 0,47 g;
- angliavandeniai – 14 g;
- maistinės skaidulos – 4 g.