Jei jūsų sode nuolat auga kreivos ir neskanios morkos, turėtumėte išbandyti šį trąšų receptą. Jis padės užauginti lygius vaisius ir padarys juos sultingus.
Morkų auginimas – ištisas mokslas. Tereikia vieno neteisingo žingsnio, ir augalas duos beskonius, sausus ir kreivus vaisius. Nenorėsite jų valgyti šviežių ar dėti į keptus patiekalus, sriubas ir salotas. Kad morkos būtų skanios ir gražiai atrodytų, svarbu jas rugpjūtį tinkamai tręšti. Ekspertai papasakojo, kuo tręšti morkas rugpjūčio pradžioje ir pabaigoje.
Trąšos lygioms morkoms
Prieš tręšiant būtina palaistyti lysvę švariu vandeniu. Tai padės maistinėms medžiagoms lengviau įsiskverbti į dirvą ir sumažins šaknų sistemos pažeidimo riziką. Tręšimas atliekamas rugpjūčio pirmoje pusėje ir vasaros pabaigoje. Svarbiausia laikytis dozių ir proporcijų bei naudoti tik tas trąšas, kurios nekenks augalui.
Sodininkai papasakojo, kokios trąšos padės išlyginti morkų vaisius ir pagerinti jų skonį.
Rugpjūčio pradžios tręšimas – kalio-fosforo trąšos
Aktyviam morkų augimui ir geresniam skoniui naudokite kalio-fosforo trąšas. Jos naudojamos rugpjūčio pirmoje pusėje. Pelenuose gausu kalio ir fosforo, todėl patartina juos naudoti.
Pelenų naudojimo būdai:
- Sausas metodas: plonu sluoksniu išbarstykite tarpueilius – 1 stiklinė kiekvienam kvadratiniam metrui
- Tirpalas: 1 stiklinė pelenų + 10 litrų vandens. Palaikykite kelias valandas, tada naudokite laistymui
Rugpjūčio pabaigos tręšimas – boro rūgštis
Antrą kartą trąšos naudojamos rugpjūčio pabaigoje. Tai padeda padidinti vaisių sultingumą ir pagerinti jų išsilaikymą. Tam naudojama boro rūgštis – ji pagerina šakniavaisių skonį, tankumą ir išvaizdą. Be to, boras neleidžia vaisiams skilinėti.
Boro rūgšties tirpalo paruošimas:
- 1 arbatinį šaukštelį boro rūgšties sumaišykite su 1 litru karšto vandens
- Įpilkite 10 litrų šalto vandens
- Apipurkškite lysves arba palaistykite po šaknimis – 500 ml kvadratiniam metrui
Rezultatas: Laikantis šių tręšimo rekomendacijų, morkos užaugs lygios, sultingos ir saldžios – tokios, kokių visada norėjote.