Išrūgos yra natūrali priemonė, skatinanti augalų augimą ir stiprinanti jų imunitetą. Tai nėra stebuklinga priemonė, tačiau ji padeda dirvožemiui „atgyti” ir aprūpina augalą maistinėmis medžiagomis lengvai pasisavinama forma. Dėl to augalas gali skirti savo energiją vaisių formavimui, o ne kovai už išlikimą.
Išrūgose yra naudingų laktobacilų. Patekusios ant lapų ar į dirvą, jos sukuria šiek tiek rūgščią aplinką, kurios nemėgsta daugelis grybų. Taip galima kontroliuoti tokias ligas kaip miltligė, kuri dažnai pažeidžia agurkus sezono pabaigoje.
Be to, išrūgose yra kalio, fosforo, kalcio, B grupės vitaminų ir pieno baltymų likučių, kurie suteikia azoto. Visos šios medžiagos lengvai pasisavinamos ir greitai maitina augalą.
Kaip teisingai naudoti išrūgas?
Rugpjūtį rekomenduojama agurkus tręšti išrūgomis. Šis metodas padės augalams, kurie jau pamažu baigia savo vegetacijos ciklą.
Trąšų tirpalo receptas
Išrūgos – pieno produktas, liekantis iš pieno gaminant fermentinį sūrį (saldžiosios išrūgos), varškę, saldžiarūgštį sūrį (rūgščiosios pasukos), kazeiną.
Norėdami paruošti tirpalą, jums reikės:
- 50 ml išrūgų
- 1 litras vandens
Kruopščiai sumaišykite išrūgas su vandeniu. Gautu tirpalu galima laistyti agurkus po šaknimis ir purkšti ant lapų kartą per 7–10 dienų.
Norint gauti geriausius tręšimo rezultatus, prieš laistydami išrūgų tirpalu, supurenkite dirvą aplink krūmus ir pašalinkite senus geltonus lapus. Taip šaknys gaus daugiau oro, o pats augalas savo energiją nukreips į naujų vaisių auginimą, o ne į mirštančių dalių palaikymą.
Šaknų tręšimas
Prieš tręšiant per šaknis, būtinai palaistykite augalus švariu vandeniu. Tai padės jiems geriau įsisavinti maistines medžiagas. Laistykite agurkus aplink šaknis, kiekvienam krūmui naudodami 0,5–1 litro tirpalo, priklausomai nuo jo dydžio. Geriau tręšti debesuotą dieną arba ryte ir vakare, kad lapai nenudegintų.
Lapų tręšimas
Lapų tręšimą rekomenduojama atlikti debesuotu oru arba vakaro metu, kad būtų išvengta greito tirpalo išgaravimo ir augalų nudegimų. Agurkus apipurkškite visiškai, stengdamiesi sudrėkinti ir apatines augalo dalis. Prieš naudojimą tirpalą kruopščiai nukoškite, kad mažos pieno produkto dalelės neužkimštų purkštuvo angų.
Šiltos išrūgos ir vanduo: geriausiems rezultatams pasiekti išrūgos ir vanduo turi būti kambario temperatūros (20–22 laipsniai Celsijaus). Tai užtikrins tolygų maišymąsi ir geresnį maistinių medžiagų įsisavinimą.
Išrūgos yra efektyvus ir prieinamas būdas tręšti agurkus. Laistykite agurkus šiuo tirpalu rugpjūtį, ir jūsų krūmai tikrai pradžiugins jus gausiu derliumi. Laikykitės mūsų rekomendacijų, ir jūsų agurkai bus sveiki, stiprūs ir derlingi.