Rugsėjo daržovės – kokį derlių nuimame lysvėse?
Ridikėliai ir salotos
Jei pasėjote vasarą, rugsėjį galėsite mėgautis šviežiais ridikėliais ir salotomis. Šios daržovės geriausios valgyti šviežios.
Pomidorai
Rugsėjis žymi pomidorų sezono pabaigą. Derlių geriausia nuimti prieš šaltas naktis. Pomidorai tinka valgyti šviežius, džiovinti, šaldyti, gaminti koncentratams ar padažams.
Pipirai
Sunoksta įvairios veislės. Paprikas galima marinuoti, įdaryti, užšaldyti ar gaminti pastas.
Baklažanai
Nors ne pačios populiariausios, baklažanai yra skanios daržovės, puikiai tinkančios troškiniams, įdarui, kepimui ant grotelių ar makaronų patiekalams.

Agurkai
Nors jų sezonas eina į pabaigą, rugsėjį dar galima nuimti paskutinius vaisius. Mažesnius agurkus iš savo derliaus tinka marinuoti ar konservuoti.
Cukinijos
Cukinijos rugsėjį vis dar gerai dera. Jas galima naudoti troškiniuose, sriubose, įdarytas ar gaminti marinatus, čatnius, padažus ir kitus konservus.
Moliūgai
Moliūgai sunoksta rugsėjį, nors dažnai siejami su vėlyvu rudeniu. Nokimo laikas priklauso nuo veislės. Tai universalios daržovės, tinkamos įvairiems patiekalams ir konservams.
Morkos ir petražolės
Laikas kasti šaknines daržoves. Morkos ir petražolės tinka vartoti iš karto, laikyti vėsioje vietoje, gaminti sultims ar salotoms.
Burokėliai
Rugsėjį nuimamas burokėlių derlius. Jie puikiai tinka barščiams, krienų ir burokėlių sriubai, marinuotiems konservams ar laikymui vėsioje vietoje.
Bulvės
Nors bulvės nėra įprasta daržo daržovė, jei jas pasodinote, rugsėjį laikas jas kasti. Vėsioje, tamsioje rūsyje jos gali išsilaikyti visą žiemą.
Kopūstai
Rugsėjis – vėlyvųjų kopūstų veislių derliaus metas. Tai taip pat raugintų kopūstų sezono pradžia, kurie yra ne tik skanūs, bet ir turtingi sveikais probiotikais. Nors rauginti kopūstai dažnai siejami su vėlyvu rudeniu, tradiciškai jų gamyba prasidėdavo rugsėjo pabaigoje.
Rugsėjo vaisių ir daržovių derlius suteikia vitaminų ir maistinių medžiagų, itin reikalingų rudenį, kuris prasideda rugsėjo 22–23 d. (astronominiu, o vėliau kalendoriniu laiku). Paruoštos uogienės taps sveiko naminio maisto atsargų pagrindu visai žiemai.