Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Rugsėjis – metas skinti gausų sodo derlių: užpildykite lentynas ir šaldytuvą atsargomis visai žiemai

Rugsėjo derlius
6 min. skaitymo

Rugsėjo daržovės – kokį derlių nuimame lysvėse?

Ridikėliai ir salotos

Jei pasėjote vasarą, rugsėjį galėsite mėgautis šviežiais ridikėliais ir salotomis. Šios daržovės geriausios valgyti šviežios.

Pomidorai

Rugsėjis žymi pomidorų sezono pabaigą. Derlių geriausia nuimti prieš šaltas naktis. Pomidorai tinka valgyti šviežius, džiovinti, šaldyti, gaminti koncentratams ar padažams.

Pipirai

Sunoksta įvairios veislės. Paprikas galima marinuoti, įdaryti, užšaldyti ar gaminti pastas.

Baklažanai

Nors ne pačios populiariausios, baklažanai yra skanios daržovės, puikiai tinkančios troškiniams, įdarui, kepimui ant grotelių ar makaronų patiekalams.

Baklažanų užšaldymas
Baklažanų užšaldymas

Agurkai

Nors jų sezonas eina į pabaigą, rugsėjį dar galima nuimti paskutinius vaisius. Mažesnius agurkus iš savo derliaus tinka marinuoti ar konservuoti.

Cukinijos

Cukinijos rugsėjį vis dar gerai dera. Jas galima naudoti troškiniuose, sriubose, įdarytas ar gaminti marinatus, čatnius, padažus ir kitus konservus.

Moliūgai

Moliūgai sunoksta rugsėjį, nors dažnai siejami su vėlyvu rudeniu. Nokimo laikas priklauso nuo veislės. Tai universalios daržovės, tinkamos įvairiems patiekalams ir konservams.

Morkos ir petražolės

Laikas kasti šaknines daržoves. Morkos ir petražolės tinka vartoti iš karto, laikyti vėsioje vietoje, gaminti sultims ar salotoms.

Burokėliai

Rugsėjį nuimamas burokėlių derlius. Jie puikiai tinka barščiams, krienų ir burokėlių sriubai, marinuotiems konservams ar laikymui vėsioje vietoje.

Bulvės

Nors bulvės nėra įprasta daržo daržovė, jei jas pasodinote, rugsėjį laikas jas kasti. Vėsioje, tamsioje rūsyje jos gali išsilaikyti visą žiemą.

Bulvių derlius, jei skini žiedus

Kopūstai

Rugsėjis – vėlyvųjų kopūstų veislių derliaus metas. Tai taip pat raugintų kopūstų sezono pradžia, kurie yra ne tik skanūs, bet ir turtingi sveikais probiotikais. Nors rauginti kopūstai dažnai siejami su vėlyvu rudeniu, tradiciškai jų gamyba prasidėdavo rugsėjo pabaigoje.

Rugsėjo vaisių ir daržovių derlius suteikia vitaminų ir maistinių medžiagų, itin reikalingų rudenį, kuris prasideda rugsėjo 22–23 d. (astronominiu, o vėliau kalendoriniu laiku). Paruoštos uogienės taps sveiko naminio maisto atsargų pagrindu visai žiemai.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu Miglė Pociuvienė, sodininkystės, daržininkystės ir augalininkystės entuziastė su daugiau nei dešimties metų patirtimi. Mano tikslas – dalintis praktiškais patarimais, kaip tinkamai prižiūrėti augalus, didinti derlių ir kurti tvarią, sveiką aplinką jūsų sode ar darže. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT, kad padėčiau tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems augintojams įgyti naudingų žinių ir sėkmingai jas pritaikyti kasdienėje praktikoje.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.