Citrinos yra vieni populiariausių citrusinių vaisių, o jų naudojimas kulinarijoje yra labai įvairus. Tačiau mažai kas susimąsto, kas slypi ant jų žievelės. Biotechnologas Dawidas Polakas, internete žinomas kaip biotech.geek, įspėja apie imazalilo – fungicido, naudojamo citrusinių vaisių apsaugai, – pavojų (plačiau apie šį preparatą galite paskaityti LRT straipsnyje čia). Tai labai kenksminga sveikatai medžiaga, todėl prieš valgydami citrinas turėtumėte jas nuplauti.
Kas yra imazalilas ir kodėl jis pavojingas?
Imazalilas yra fungicidas, naudojamas vaisiams, tokiems kaip citrinos, apsaugoti nuo pelėsių ir grybelių, taip pailginant jų galiojimo laiką. Deja, jis turi ir tamsiąją pusę. Jis klasifikuojamas kaip „galimai kancerogeniškas žmonėms“.
Tai reiškia, kad ilgalaikis produktų su jo likučiais vartojimas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai, pavyzdžiui, sudirginti kvėpavimo takus, odą ar akis ir net padidinti vėžio riziką.
Dawidas Polakas atkreipia dėmesį, kad imazalilas daugiausia randamas vaisių žievelėse, todėl rizika patekti į organizmą sumažėja, jei jų nenaudojate gamindami maistą. Tačiau jei planuojate naudoti žieveles pyragams, patiekalams ar gėrimams, verta būti ypač atsargiems.
@biotech.geekSzkodliwe cytryny z imazalilem. ♬ dźwięk oryginalny – Biotech.geek
Kaip saugiai paruošti citrinas vartojimui?
Norint sumažinti su imazalilu susijusią riziką, verta laikytis kelių paprastų taisyklių:
- Prieš pjaustydami citrinas, kruopščiai nuplaukite jas po šiltu tekančiu vandeniu naudodami dantų šepetėlį. Taip pašalinsite daugumą cheminių medžiagų likučių;
- Citrusinius vaisius su stora odele, tokius kaip citrinos ar greipfrutai, galima papildomai nuplikyti verdančiu vandeniu – taip veiksmingai pašalinama dalis kenksmingų medžiagų;
- Plovimas natūraliais tirpalais – jei planuojate naudoti citrinų žievelę virtuvėje, gerai jas nuplauti vandenyje su actu arba citrinos rūgštimi, o tada nuplauti sodos tirpale. Tai paprastas ir veiksmingas būdas padidinti saugumą;
- Jei įmanoma, verta rinktis ekologiškus citrusinius vaisius, kurie nėra apdoroti fungicidais. Nors jie yra brangesni, tačiau jų vartojimas kelia mažesnę cheminio užteršimo riziką.
Kodėl reikia atkreipti dėmesį į žievelę?
Net jei neplanuojate naudoti citrinų žievelės, labai svarbu plauti vaisius. Pjaustant peiliu imazalilo likučiai gali patekti į minkštimą, todėl padidėja rizika nuryti cheminę medžiagą.
Citrinos yra labai vertinga mūsų mitybos dalis, tačiau žinoti apie riziką, susijusią su imazalilu, yra labai svarbu mūsų sveikatai. Tinkamas vaisių paruošimas padeda sumažinti su šia medžiaga susijusią riziką.
Šaltinis: zywienie.abczdrowie.pl
Parašyti komentarą