Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai 4 rūšių maisto produktai, padedantys širdies sveikatai
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

4 rūšių maisto produktai, padedantys širdies sveikatai

Daržovės ir širdies sveikata
Dalintis

Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra dažniausia mirties priežastis Žemėje. Kasmet nuo šios grupės ligų miršta apie 18,5 mln. žmonių. Tačiau mokslininkai žino, kad yra tam tikrų būdų, kaip sumažinti tokių ligų tikimybę, ir mityba čia atlieka svarbų vaidmenį. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie pagrindinius maisto produktus širdies sveikatai stiprinti.

Vaisiai ir daržovės

Šie maisto produktai turi daug naudingų komponentų. Bananuose ir saldžiosiose bulvėse yra kalio – pagrindinio širdies sveikatai reikalingo mineralo. Daržovės gali padėti išvengti arterijų užsikimšimo. Lapiniuose žalumynuose yra ląstelienos, kuri gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.

Pilno grūdo produktai

Yra įvairių rūšių angliavandenių. Rafinuoti angliavandeniai, pavyzdžiui, esantys baltoje duonoje, paprastai padaro daugiau žalos nei naudos. Tačiau sudėtiniuose angliavandeniuose, pavyzdžiui, esančiuose viso grūdo produktuose, tokiuose kaip įvairūs grūdiniai produktai ir tamsi duona, yra skaidulinių medžiagų, kurios skatina širdies veiklą.

Juose taip pat yra vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, geležies, seleno, tiamino (vitamino B1), riboflavino (vitamino B2), niacino (vitamino B3), folio rūgšties (vitamino B9) ir magnio. Jei siekiate sveikatai palankios mitybos, rinkitės maisto produktus, kurių sudedamųjų dalių sąraše yra pilno grūdo grūdų.

Širdies sveikata labai svarbu

Liesi ir augaliniai baltymai

Specialistai pataria iš mitybos raciono išbraukti perdirbtus baltyminius produktus ir vietoj jų vartoti augalinius baltymus ir žuvį, taip pat liesą mėsą. Tai ankštinės daržovės, paukštiena ir žuvis bei neriebūs pieno produktai. Augaliniuose produktuose taip pat yra pakankamai ląstelienos, o žuvyje yra neįtikėtinai sveikų omega-3 riebalų.

Sveiki riebalai

Iš tiesų riebalai yra būtina mūsų organizmo sudedamoji dalis, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į jų rūšį. Sveikųjų komponentų yra įvairiuose aliejuose, pavyzdžiui, saulėgrąžų, alyvuogių, rapsų, sojų, taip pat riešutuose ir sėklose. Tuo tarpu kenksmingų transriebalų yra margarine, traškučiuose ir dešrelėse. Paprastai, jei kambario temperatūroje riebalai išlieka kieti, jie tikriausiai yra sotieji, o tai reiškia, kad yra kenksmingi.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Odeta Bartkevičiūtė

Odeta Bartkevičiūtė – gamtos mokslų specialistė ir KAIPKADA.LT straipsnių autorė. Mano tekstuose atgyja mūsų planetos gamta, augalijos ir gyvūnijos pasaulis. Su aistra tyrinėdama gamtos reiškinius, dalijuosi vertingomis įžvalgomis, padedančiomis geriau suprasti mus supančią aplinką ir jos išsaugojimo svarbą.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tai gali sugadinti šašlyką

Visą gyvenimą šašlyką marinavote neteisingai: štai kodėl jis gaunasi kietas kaip padas

Kodėl taip dažnai vietoje sultingų ir aromatingų mėsos gabalėlių gauname sausą, kietą...

Kepenų suriebėjimas / shutterstock.com/g/JoPanuwatD

Jie valo toksinus, palaiko kepenis. Gerkite, kad išvengtumėte riebalinės kepenų ligos.

Suriebėjusios kepenys ne visada yra piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė. Šio gyvybiškai svarbaus organo...

Arbūzas suvyniotas į plėvelę

Kaip išsirinkti sultingą ir saldų arbūzą? Šių 5 ženklų pardavėjai jums niekada neatskleis

Vasaros karštis. Milžiniška krūva žalių, dryžuotų arbūzų turguje ar prekybos centre. Jūs...

Saldymedžio šaknies nuoviras

Norite sulieknėti, išvalyti žarnyną ir pagreitinti medžiagų apykaitą? Reikės 3-4 šių šakelių

Būna taip, kad laikotės dietos, bet rezultatas – minimalus arba jo išvis...