Dešra yra universalus produktas, kuris valgomas beveik kasdien ir perkamas šventiniam stalui. Pasaulyje yra daugybė dešros gaminių, tačiau tikriausiai nedaugelis yra susimąstę, kodėl dešra pjaustoma įstrižai?
O gal tai kažkokia tradicija, kuri neturi didelės prasmės, ar svarbus niuansas, į kurį verta atkreipti dėmesį? Iš tikrųjų tai labai paprasta.
Pasakojama humoristinė legenda, kad kartą vienas Vienos mėsininkas už savo parduotuvės prekystalio netyčia supjaustė dešrą įstrižai. Ryte atsikėlęs iš lovos jis pastebėjo, kad viename iš jo batų yra pelė. Taigi jis nuėjo į darbą vienu batu. Dėl šio nepatogumo mėsininkas negalėjo susikaupti ir netyčia dešrą supjaustė įstrižai.
Vėliau paaiškėjo, kad įstrižai supjaustyta dešra atrodė patraukliau nei ta, kurią jis pjaustydavo tiesiai. Nuo to laiko parduotuvėje dešros buvo pradėtos pjaustyti tik tokiu būdu.
Žinoma, tai tik įdomi istorija. Iš tikrųjų dešra pjaustoma kreivai, nes tai yra technologinė būtinybė. Termiškai apdorojant mėsą keičiasi jos struktūra, skaidulos tampa kietesnės ir tankesnės. Jei dešrą pjaustysite tiesiai, ji labai priešinsis ir nuspjaus netolygiai. Tačiau pjaunant įstrižai, mėsa supjaustoma tolygiau ir gražiau.
Be to, pjaustant įstrižai, dešra nesubyrės ir nepraras formos.
Specialistai taip pat teigia, kad 35-45 laipsnių kampu pjaustyta dešra turi didesnę plokštumą, todėl pjūvis atrodo patraukliau. Taip patraukiamas pirkėjų dėmesys. Be to, dėl įstrižo pjūvio galima geriau įvertinti produkto kokybę, jo sudėtį.