Džiovintus vaisius plauti ir mirkyti būtina ne tik dėl skonio – viskas dėl jūsų pačių sveikatos. Kulinarai, gaminantys pagal receptus, dažnai sulaukia rekomendacijų džiovintus vaisius prieš vartojimą pamirkyti. Tačiau iš kur toks patarimas ir ar tikrai jis būtinas? Galbūt nėra nieko blogo suvalgyti keletą neplautų razinų? Papasakosime, ar būtina nuplauti abrikosus ir kitus džiovintus vaisius ir kaip tai padaryti teisingai.
Ar būtina plauti džiovintas slyvas, abrikosus ir razinas?
Prieš plaudami abrikosus ir kitus džiovintus vaisius turime suprasti, kodėl tai darome.
Jei džiovinti vaisiai perkami pagal svorį (ypač turguje), juos reikia plauti būtinai. Faktas tas, kad tokie produktai gali būti užteršti dulkėmis, bakterijomis, grybeliais ir kitais mikroorganizmais. Be to, juos galėjo paliesti kiti pirkėjai. Mirkydami džiovintus vaisius apsisaugosime nuo užteršimo mikrobais ir ligomis, kurios plinta per neplautus vaisius.
Komerciškai supakuoti džiovinti vaisiai taip pat gali kelti pavojų. Jie apdorojami sieros dioksidu, kad ilgai išsilaikytų ir būtų patrauklūs rinkai. Sveikiems žmonėms jis nekenksmingas, tačiau sergant alergija ar astma gali išprovokuoti priepuolį. Ši medžiaga tirpsta vandenyje, todėl ją būtina mirkyti.
Kaip tinkamai nuplauti razinas ir abrikosus?
Visus džiovintus vaisius rekomenduojama kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu kiaurasamtyje. Paprastai to pakanka, kad būtų atsikratyta mikrobų. Be to, skirtingų vaisių apdorojimo subtilybės skiriasi.
Džiovintas slyvas ir abrikosus plauti taip pat reikia. Dar geriau džiovintus vaisius 30-40 min. pamirkyti šiltame vandenyje. Po to jie taps saugūs vartoti, taip pat minkšti ir švelnūs.
Razinas nuplaukite po karštu tekančiu vandeniu, o tada mirkykite jas 10-20 minučių. Paprastai tiek laiko pakanka, kad razinos išbrinktų ir taptų minkštos. Jei ketinate razinas naudoti kepiniams, tuomet nuplautas ir išmirkytas nusausinkite.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą