Klausimas, ar galima valgyti parduotuvėje pirktas dešreles termiškai neapdorojus, kelia daug diskusijų ir ginčų. Nepaisant to, kad daugelis žmonių mano, jog dešrelės yra paruoštos valgyti, nes kažkada, prieš supakuojant jos buvo termiškai apdorotos.
Pagrindinė grėsmė, susijusi su tokiomis dešrelėmis, yra pavojingi mikroorganizmai. Įvairūs mikroorganizmai gali sukelti apsinuodijimą maistu, storosios žarnos uždegimą ir kitas sunkias ligas. Listeriozė ypač pavojinga nėščioms moterims, vyresnio amžiaus žmonėms, vaikams ir žmonėms su nusilpusiu imunitetu, nes pasveikimas nuo šios infekcijos gali būti ilgas ir sunkus.
Be to, net jei dešrelių galiojimo laikas yra pasibaigęs, jos gali sugesti dėl netinkamo laikymo. Tai gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų, įskaitant pykinimą, vėmimą, viduriavimą, karščiavimą, šaltkrėtį, raumenų skausmus ir pilvo diskomfortą.
Siekiant sumažinti riziką, prieš vartojimą dešreles rekomenduojama virti bent vieną minutę. Tai padės sunaikinti ligų sukėlėjus. Taip pat svarbu prisiminti, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perdirbtą mėsą, įskaitant dešras, priskiria pirmos grupės kancerogenams, kurie yra susiję su padidėjusia vėžio rizika.
Dešrelės yra pusgaminiai, kuriuose yra daug druskos, sočiųjų riebalų, cholesterolio, konservantų, nitratų, fosfatų, dažiklių ir krakmolo, todėl jie nėra sveikiausias reguliariai vartojamas maistas. Geriau apriboti jų kiekį savo racione ir rinktis sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, liesą mėsą (pavyzdžiui, kalakutieną ar vištieną). Naminių dešrelių gaminimas iš kokybiškų ingredientų gali būti puikus parduotuvėje pirktų produktų pakaitalas.
Oksfordo universiteto atlikti tyrimai parodė, kad kiekvienas 50 g perdirbtos mėsos racione padidina koronarinės širdies ligos riziką 18 %. Dėl šios priežasties gydytojai rekomenduoja mažinti dešrų vartojimą, ypač žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, podagra, diabetu, ateroskleroze ir hipertenzija. Dešrų atsisakymas gali gerokai pagerinti bendrą sveikatos būklę.
Šaltinis: Sports.kz