Alyvuogių aliejus yra laikomas vienu iš sveikiausių riebalų. Ekspertai rekomenduoja jį dėti į šviežių daržovių salotas. Jis taip pat puikiai tinka prie duonos. O ar galima jį naudoti kepimui? Nuomonės šiuo klausimu yra skirtingos. Populiari dietologė nusprendė kartą ir visiems laikams išsklaidyti mitus.
Alyvuogių aliejus yra puikus vitaminų A, E, D ir K šaltinis, taip pat vertingų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Be abejo, verta jį įtraukti į savo mitybą. Geriausias yra pirmo spaudimo ir vartojamas žalias. O kas atsitinka, kai kepame alyvuogių aliejuje?
„Esu šokiruota, kad 2025 m. žmonės vis dar tiki šiais mitais“, – sako dietologė Anna Reguła.
Trumpame vaizdo įraše ji paaiškina, kad nėra tiesa, jog alyvuogių aliejumi negalima kepti. „Nieko nėra labiau klaidinga. Aukštą alyvuogių aliejaus atsparumą aukštai temperatūrai patvirtina moksliniai tyrimai“, – sako ji.
Alyvuogių aliejus gerai tinka kepti aukštoje temperatūroje. Jis ypač gerai pasirodo ilgaamžiškumo ir atsparumo oksidacijai atžvilgiu, – pabrėžia ekspertė ir priduria, kad jis yra geresnis už populiarius augalinės kilmės aliejus.
Dietologė Anna Reguła neabejoja, kad alyvuogių aliejus yra vienas iš geriausių universalių riebalų kasdieniam kepimui.
„Mano paminėtas tyrimas patvirtina bendrą aukštą alyvuogių aliejaus stabilumą kepimui, nepriklausomai nuo jo rūšies“, – aiškina ekspertė, todėl galime drąsiai rinktis ir pigesnius aliejus, o brangesnius palikti vartoti žaliems.
Šaltinis: onet.pl
Parašyti komentarą