Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar galima kepti alyvuogių aliejuje: gydytojų atsakymas
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ar galima kepti alyvuogių aliejuje: gydytojų atsakymas

Ypač tyras alyvuogių aliejus
Dalintis

Alyvuogių aliejus yra populiarus produktas, kuris maisto ruošimui naudojamas jau tūkstančius metų. Jis turi daug naudingų savybių, tačiau ar galima jį naudoti kepimui?

Anksčiau manyta, kad alyvuogių aliejus netinka kepti, nes jo dūmų temperatūra yra žema. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad tai nėra visiška tiesa.

Dūmų temperatūra – tai temperatūra, kurioje aliejus pradeda skleisti dūmus. Tai darydamas jis gamina laisvuosius radikalus, kurie gali būti kenksmingi sveikatai.

Alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra priklauso nuo jo rūšies. Rafinuoto alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra aukštesnė nei nerafinuoto alyvuogių aliejaus.

Alyvuogių aliejaus butelis

Rafinuotas alyvuogių aliejus gaminamas perdirbant nerafinuotą aliejų. Dėl to jis praranda dalį maistinių medžiagų, tačiau tampa atsparesnis karščiui. Rafinuoto alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 210-230 °C.

Nerafinuotas alyvuogių aliejus išlaiko visas naudingąsias savybes, tačiau jo dūmų temperatūra yra žemesnė. Nerafinuoto alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 160-190 °C.

Taigi galima teigti, kad alyvuogių aliejų galima naudoti kepimui, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą aliejaus rūšį ir neviršyti jo dūmingumo temperatūros.

Į ką reikia atsižvelgti kepant su alyvuogių aliejumi

Pateikiame keletą patarimų, kurie padės kepti su alyvuogių aliejumi nepakenkiant sveikatai:

  • Naudokite rafinuotą alyvuogių aliejų. Jis turi aukštesnę dūmų temperatūrą ir yra mažiau linkęs oksiduotis.
  • Neperkaitinkite alyvuogių aliejaus. Alyvuogių aliejaus dūmų temperatūra yra 160-230 °C. Jei viršysite šią temperatūrą, aliejus pradės skleisti dūmus ir kenksmingas medžiagas.
  • Neperkepkite maisto. Geriau kepkite maistą ant mažos ugnies ir ne ilgiau kaip kelias minutes.
  • Alyvuogių aliejų naudokite vieną kartą. Kepti ką nors keptuvėje likusiame aliejuje pavojinga sveikatai.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Jūsų turimas ventiliatorius

Kylant temperatūrai, dauguma griebiasi tokių sprendimų kaip oro kondicionieriai ar ventiliatoriai

Tačiau, nors ventiliatorius šalia lovos gali atrodyti kaip išsigelbėjimas, vienas sveikatos ekspertas...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...