Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar galima sūdyti lašinius joduota druska. Kaip yra iš tikro?

2 min. skaitymo

Ar galima naudoti joduotą druską konservuojant ar sūdant produktus ir kokią druską geriau naudoti lašiniams sūdyti. Mūsų mamos ir močiutės mokė mus kategoriškai vengti joduotų druskų sūdant ir konservuojant daržoves. Pasak jų, tam tinka tik akmens druska, tačiau ar toks draudimas aktualus dabar?

Ar galima konservuoti ir sūdyti maistą joduota druska?

Specialistai teigia, kad joduota druska yra įprasta druska, į kurią pridėta jodo. Šio produkto vartojimas yra neatsiejama skydliaukės ligų profilaktikos dalis. Šiuolaikinėje druskos gamyboje grynas jodas nenaudojamas.

Prieš kelis dešimtmečius druska iš tikrųjų buvo praturtinta kalio jodidu. Tokia sudėtis neigiamai veikia daržovių skonį ir spalvą jas marinuojant. Dar vienas pavojus – medžiaga natrio tiosulfatas, kuri įeina į tokios druskos sudėtį.

Tačiau reikia pažymėti, kad joduotos druskos su šiuo priedu šiuolaikinių parduotuvių lentynose nerasite. Kalio jodidas pakeičiamas jodatu, o natrio tiosulfatas pašalinamas. Todėl jodu praturtinta druska nebekelia grėsmės konservavimui ir neturi įtakos produkto spalvai, skoniui ir konsistencijai.

Druskos naudojimas kasdien

Kokia druska geriausiai tinka sūdyti lašinius?

Sūdyti lašiniams galite naudoti įvairių rūšių druską, įskaitant joduotą druską. Tačiau geriau naudoti natūralių rūšių druską be papildomų priedų. Štai keletas druskos rūšių, kurias galite naudoti:

  • Natūrali jūros druska, gaunama garinant jūros vandenį. Joje yra įvairių naudingų mineralų ir nėra jokių priedų.
  • Himalajų druska: tai rausva druska, išgaunama Himalajų kalnų kasyklose. Joje taip pat yra naudingų mineralų ir ji yra unikalaus skonio.
  • Akmens druska: paprastai tai gryniausia druskos forma, kokią tik galite rasti. Joje nėra jodo, lipnumą mažinančių medžiagų ar kitų priedų.

Pasirinkimas priklauso nuo jūsų skonio pageidavimų ir produktų prieinamumo jūsų vietovėje. Atminkite, kad svarbu laikytis marinavimo recepto ir nenaudoti per daug druskos, nes per didelis jos kiekis gali būti pavojingas sveikatai.

 

Kodėl visur reikia dėti joduotos druskos?

Kaip pažymi gastroenterologė Irina Parfenova, natrio ir chloro kiekis druskoje yra labai svarbus. Maisto gaminimui ji pataria rinktis joduotą druską.

Tik tokioje druskoje esantis jodas praktiškai neprarandamas apdorojant maistą. Į druską patekęs jodo kiekis nėra toksiškas, o joduota druska kainuoja beveik tiek pat, kiek ir įprasta akmens druska.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus