Bulvės yra viena populiariausių daržovių kiekvienuose namuose. Dauguma iš mūsų žiemai nusiperka vieną ar kelis maišus bulvių, o jei visko laiku nesuvalgome, pavasarį bulvės sudygsta. Mes vis tiek ir toliau jas vartojame, tačiau ar galima jas valgyti?
Ar galima valgyti daigintas bulves
Dygstant bulvėms glikoalkaloidų, tokių kaip solaninas ir chakoninas, – padaugėja. Dėl šios priežasties kyla pavojus, kad valgant daigintas bulves šių junginių suvalgysite per daug. Per dideli jų kiekiai tampa toksiški.
Kai kurie iš galimų šalutinių poveikių gali būti žemas kraujospūdis, galvos skausmas ir padažnėjęs pulsas.
Daigintų bulvių nebūtina visų išmesti. Čia svarbu atkreipti dėmesį į daržovių spalvą ir tamsias dėmes paviršiuje. Bulvių ūglių ir akių srityje kaupiasi daug glikoalkaloidų. Jei jų daug išaugo, tokias bulves valgyti rizikinga.
Bulvių su žaliomis dėmėmis valgyti nereikėtų, tačiau ūglius ir akutes galima nupjauti 1 cm, kad atsikratytumėte glikoalkaloidų. Tačiau šis metodas vis tiek nėra visiškai saugus, todėl vis tiek geriau atsikratyti tokių bulvių.
Šaltinis: Sports.kz