Juodasis šokoladas jau seniai turi sveiko produkto reputaciją dėl didelio antioksidantų, magnio, geležies ir kitų maistinių medžiagų kiekio. Jo vartojimas siejamas su geresne širdies ir kraujagyslių funkcija, geresne nuotaika ir net geresne smegenų veikla. Tačiau, nepaisant daugybės privalumų, juodasis šokoladas gali turėti ir neigiamą poveikį organizmui.
Didelis kofeino kiekis ir jo poveikis
Juodojo šokolado sudėtyje yra kofeino, ypač kai kalbama apie gaminius, kuriuose yra didelis kakavos kiekis (70 % ar daugiau). Nors saikingas kofeino kiekis gali padidinti koncentraciją ir energiją, per didelis jo kiekis gali sukelti šalutinį poveikį, t. y:
- Nemiga. Vartojant šokoladą vakare arba dideliais kiekiais, gali būti sunku užmigti.
- Padidėjęs nerimas. Į stresą linkę žmonės gali pajusti, kad dėl stimuliuojančio kofeino poveikio jų būklė pablogėja.
- Kraujospūdžio padidėjimas. Asmenims, sergantiems hipertenzija, net ir nedidelė kofeino dozė gali sukelti trumpalaikį kraujospūdžio padidėjimą.
Oksalatų kiekis ir inkstų akmenų rizika
Kakavos pupelėse, pagrindinėje juodojo šokolado sudedamojoje dalyje, yra oksalatų – junginių, skatinančių inkstų akmenų susidarymą. Ilgalaikis ir per didelis juodojo šokolado vartojimas gali padidinti riziką šiai ligai jautriems žmonėms. Jei esate linkę į inkstų akmenligę, turėtumėte riboti šokolado vartojimą arba visiškai jo vengti.
Didelis riebalų kiekis ir kalorijos
Juodasis šokoladas, nors ir ne toks saldus kaip pieniškas, išlieka kaloringas ir riebus produktas. Reguliarus didelių porcijų vartojimas gali sukelti:
- Per didelį svorį. Net ir nedidelėje šokolado plytelėje yra nemažai kalorijų, kurios gali paveikti organizmo energijos balansą.
- Padidėjusį cholesterolio kiekį. Kai kuriems žmonėms sočiųjų riebalų, gaunamų iš šokolado, vartojimas gali prisidėti prie padidėjusio „blogojo“ cholesterolio kiekio.
Poveikis virškinimo sistemai
Per didelis juodojo šokolado vartojimas gali sukelti virškinimo problemų. Visų pirma didelis kakavos kiekis skatina skrandžio rūgšties gamybą, o tai gali pabloginti žmonių, sergančių gastritu ar pepsinėmis opomis, būklę, o šokolade esantys oksalatai kai kuriais atvejais prisideda prie normalios žarnyno funkcijos sutrikimo ir gali sukelti vidurių užkietėjimą.
Alerginių reakcijų rizika
Kakavos pupelės ir kakavos pagrindu pagaminti produktai jautriems žmonėms gali sukelti alerginių reakcijų. Simptomai gali pasireikšti nuo bėrimo ir niežulio iki rimtų kvėpavimo sutrikimų. Be to, šokolade gali būti pieno, riešutų ar sojos pėdsakų, o tai taip pat kelia pavojų alergiškiems žmonėms.
Sunkiųjų metalų buvimas
Kai kurie tyrimai parodė, kad šokolade gali būti sunkiųjų metalų, tokių kaip kadmis ir švinas, pėdsakų. Taip yra dėl kakavos pupelių auginimo sąlygų. Nors paprastai šie kiekiai yra minimalūs, nuolatinis prastos kokybės produkto vartojimas gali kelti pavojų sveikatai, ypač vaikams ir nėščioms moterims.
Priklausomybės problemos
Juodojo šokolado sudėtyje yra teobromino, kuris stimuliuoja centrinę nervų sistemą. Tai gali prisidėti prie psichologinės priklausomybės atsiradimo. Žmonės, reguliariai vartojantys šokoladą nuotaikai pagerinti, ilgainiui gali pajusti, kad negali atsisakyti šio produkto.
Kas neturėtų valgyti juodojo šokolado
Yra žmonių grupių, kurioms juodasis šokoladas gali būti kenksmingas. Joms priklauso:
- Sergantiems lėtinėmis inkstų ligomis – dėl oksalatų ir fosfatų kiekio.
- Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms – dėl didelio riebalų ir kofeino kiekio gali pablogėti būklė.
- Nėščiosios – per didelis kofeino ir sunkiųjų metalų kiekis gali turėti įtakos vaisiaus vystymuisi.
- Virškinamojo trakto ligomis sergantiems žmonėms – dėl šokolado rūgštingumo gali paūmėti ligos simptomai.
Prieš įtraukdami juodąjį šokoladą į savo mitybą, turėtumėte atsižvelgti į savo sveikatos ypatumus. Vartokite šį produktą atsakingai, ir jis taps ne tik maloniu jūsų mitybos raciono papildymu, bet ir sveikos gyvensenos dalimi.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą