Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar žinojote, kad ne visas žuvis saugu valgyti? Nuo šių žuvų galima „pakratyti kojas”
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ar žinojote, kad ne visas žuvis saugu valgyti? Nuo šių žuvų galima „pakratyti kojas”

Tokių žuvų geriau nevalgyti
Dalintis

Žuvis visada buvo laikoma sveika dietos dalimi, kurioje gausu baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir būtinų mineralų. Tačiau ne visos žuvų rūšys yra vienodai saugios. Kai kuriose yra daug toksinų, tokių kaip gyvsidabris, dioksinai ar kiti aplinkos teršalai, kurie gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą.

Kodėl kai kurios žuvys yra toksiškesnės nei kitos? Tarp lemiamų veiksnių yra šie: gyvenimo trukmė, padėtis maisto grandinėje ir aplinka, kurioje jos gyvena.

Toksinų šaltiniai žuvyje

Toksiškumą daugiausia lemia žuvų aplinka ir padėtis maisto grandinėje. Vandens tarša, tiek natūrali, tiek dėl žmogaus veiklos, yra pagrindinis toksinų, besikaupiančių žuvų organizmuose, šaltinis.

Sunkieji metalai

Gyvsidabris, švinas ir kadmis patenka į vandenį iš pramonės išmetamųjų teršalų, žaliavų gavybos ir iškastinio kuro deginimo. Gyvsidabris ypač problemiškas – jis virsta metilo gyvsidabriu, kuris lengvai prasiskverbia į organizmus ir kaupiasi žuvų, ypač plėšriųjų, mėsoje.

Organiniai junginiai

Dioksinai, PCB (polichlorinti bifenilai) ir pesticidai yra cheminės medžiagos, patenkančios į vandenis iš žemės ūkio ir pramonės. Šie toksinai kaupiasi žuvų riebaluose ir gali turėti įtakos žmonių sveikatai, sukelti hormoninių ar neurologinių problemų.

Aplinkos užterštumas

Žuvys, gyvenančios netoli pramoninių zonų arba pakrančių vandenyse, dažniau susiduria su toksinais. Dėl netinkamų sąlygų auginant žuvis, pavyzdžiui, perpildymas ar cheminių medžiagų naudojimas, taip pat gali padidėti kenksmingų medžiagų kiekis žuvies mėsoje.

Žuvyje esančių toksinų šaltinių supratimas leidžia priimti pagrįstus sprendimus renkantis žuvį, nes taip galime sumažinti pavojų sveikatai ir palaikyti tausaus vartojimo praktiką.

Atsisakykite šių žuvų

Kodėl kai kurios žuvys yra toksiškesnės?

Ne visose žuvyse yra toks pat toksinų kiekis. Jų lygis priklauso nuo kelių pagrindinių veiksnių, turinčių įtakos tam, kaip žuvys kaupia teršalus.

Bioakumuliacija ir biomagnifikacija

Toksiškos medžiagos, tokios kaip gyvsidabris ir dioksinai, kaupiasi žuvų organizmuose bioakumuliacijos procese. Žuvys, kurios gyvena ilgiau arba yra aukštai maisto grandinėje (pvz., rykliai, kardžuvės), sugeria didesnį kiekį toksinų, nes minta mažesniais organizmais, kurie taip pat yra užkrėsti.

Gyvenimo trukmė ir augimo greitis

Daug metų gyvenančios žuvys, tokios kaip tunas ar otas, turi daugiau laiko kaupti toksinus nei trumpaamžės, pavyzdžiui, sardinės ar upėtakis. Lėtas augimo tempas dar labiau padidina teršalų poveikį.

Gyvenamoji aplinka

Žuvys, gyvenančios užterštuose vandenyse, pavyzdžiui, netoli pramoninių rajonų, uostų ar užterštos upės, yra jautresnės toksinams. Žuvininkystėje kenksmingų medžiagų kiekį didina ir tokie veiksniai kaip nekokybiškų pašarų ar cheminių medžiagų naudojimas.

Šių veiksnių supratimas padės jums priimti pagrįstus sprendimus apie žuvis, kurios yra saugesnės jūsų sveikatai ir turi mažesnį toksinų kiekį.

Žuvų, kurių reikia saugotis, sąrašas

Kai kurių rūšių žuvyse yra daugiau toksinų, pvz., gyvsidabrio ir dioksinų, todėl jas vartoti reguliariai – ypač vaikams, nėščioms moterims ir žmonėms su jautria imunine sistema – mažiau saugu. Šios žuvys yra nuodingiausios. Venkite jų kaip maro:

  • Ryklys: ši žuvis yra mitybos grandinės viršuje, todėl kaupia daug gyvsidabrio ir kitų toksinų;
  • Kardžuvė: kaip ir ryklys, turi daug gyvsidabrio dėl savo ilgos gyvenimo trukmės ir dietos, paremtos kitomis žuvimis;
  • Paprastasis ir ilgapelekis tunas (baltasis tunas): dideliuose tunuose gyvsidabrio lygis yra didesnis nei mažesnių rūšių, pavyzdžiui, dryžuotųjų tunų;
  • Paltusas: nors populiarus daugelyje virtuvių, jame gali būti daug toksinų, ypač jei jis yra iš užteršto vandens;
  • Karališkoji skumbrė: turi daugiau gyvsidabrio nei kitos skumbrės rūšys, pvz., Atlanto skumbrė, kuri yra daug saugesnė.
  • Pangasijos ir tilapijos (auginamos): šios žuvys Azijoje dažnai auginamos perpildytose sąlygose, todėl jose gali būti ūkyje naudojamų antibiotikų ir pesticidų pėdsakų;
  • Ungurys: dėl savo riebios mėsos lengvai kaupia toksinus, pavyzdžiui, dioksinus, ypač jei atkeliauja iš užterštų upių ir ežerų.

Renkantis žuvis verta atkreipti dėmesį į šaltinį ir pirmenybę teikti smulkesnėms rūšims, kurios kaupia mažiau toksinų. Valgant žuvį saikingais kiekiais, sumažėja kenksmingų medžiagų poveikio rizika.

Kaip sumažinti žuvies toksinų vartojimo riziką?

Valgyti žuvį gali būti sveika ir saugu, jei būsite atsargūs. Rinkitės mažesnes rūšis, pavyzdžiui, sardines ar upėtakius, kuriuose yra mažiau toksinų nei didesnėse plėšriose žuvyse. Pirkite produktus iš patikimų šaltinių ir venkite riebių žuvų iš užteršto vandens. Žuvį valgykite 2-3 kartus per savaitę, o ją ruošdami pašalinkite odą ir riebalus, kuriuose kaupiasi toksinai. Keiskite žuvies rūšis savo mityboje, kad sumažintumėte riziką. Sąmoningi pasirinkimai leis mėgautis žuvies maistine verte, sumažinant riziką.

Švariausia žuvis – saugus pasirinkimas jūsų sveikatai

Švariausios žuvys, turinčios mažiausiai toksinų, dažniausiai yra trumpaamžės rūšys, kurios maisto grandinėje yra žemai. Tokios žuvys, be kita ko, apima: sardinės, silkės, Atlanto skumbrė ir išauginta lašiša iš sertifikuotų šaltinių. Dėl spartaus augimo ir trumpesnio gyvenimo ciklo jos turi mažiau laiko kaupti toksinus, tokius kaip gyvsidabris ir dioksinai, todėl jos yra saugus pasirinkimas savo sveikata besirūpinantiems asmenims.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Moteris baseine

Nemaloni liga, kuri gali ištikti po apsilankymo baseine. Štai paprastas būdas jos išvengti

Apsilankymas baseine – puikus būdas praleisti laisvalaikį karštą dieną. Tačiau toks maudymasis...

Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Puikus metodas užmigti

4-7-8 metodas užmigti per dvi minutes: paslaptis, kuri išgelbės jūsų naktis ir skrydžius

Paprasta kvėpavimo technika, kuri jus perkelia į sapnų karalystę greičiau nei avių...