Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar žinote, kiek ilgai galite laikyti mėsą ir žuvį šaldiklyje? Daugelis klysta 100 proc.

Mindaugas Bružas
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais,...
4 min. skaitymo

Šaldiklis – tai lyg mūsų asmeninis sandėliukas, kuriame galime laikyti maistą vėlesniam laikui. Tai leidžia mums mėgautis šviežiais produktais ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono. Tačiau, kad užšaldyti produktai išlaikytų savo savybes ir būtų saugūs vartoti, verta žinoti keletą svarbių taisyklių. Vienas svarbiausių klausimų – laikymo laikas. Kiek laiko mėsą galima laikyti šaldiklyje?

 

Ar žinote, kiek laiko galite laikyti mėsą šaldiklyje?

Mėsos šaldymas yra vienas populiariausių būdų pratęsti jos šviežumą ir sumažinti maisto švaistymą. Šaldiklis tampa tikru namų archyvu, kuriame laikome įvairius produktus – nuo žalios mėsos iki paruoštų patiekalų. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kiek ilgai šaldyta mėsa gali gulėti šaldiklyje, išlaikydama savo savybes ir skonį? Atsakymas į šį klausimą gali būti labai svarbus jūsų gaminamų patiekalų sveikatai ir kokybei.

Mėsos užšaldymas yra veiksmingas būdas sustabdyti maisto gedimą, tačiau net ir giliai užšaldant reikia atsižvelgti į tam tikrus pokyčius. Panagrinėkime, kiek laiko šaldytą mėsą galite laikyti šaldiklyje ir kokie yra geriausi būdai, kad ji būtų aukščiausios kokybės.

 

Mėsa ir mėsos šaldymas – laikas yra labai svarbus

Nors užšaldymas sulėtina produktų irimo procesus, tačiau visiškai jų nesustabdo. Laikui bėgant mėsa praranda savo skonį, tekstūrą ir maistinę vertę, todėl verta žinoti maksimalius laikymo terminus.

Čia pateikiami orientaciniai įvairių rūšių mėsos laikymo laikotarpiai:

  • jautiena ir veršiena – iki 8 mėnesių. Raudona mėsa, ypač liesa, gerai pakenčia ilgą laikymą šaldytuve.
  • kiauliena – iki 6 mėnesių. Tiek kotletai, tiek troškiniui skirti gabalai išlaiko skonį ir tekstūrą šešis mėnesius.
  • paukštiena – iki 3 mėnesių. Dėl didesnio vandens kiekio paukštiena greičiau praranda savo savybes.
  • malta mėsa – iki 2 mėnesių. Dėl didesnio su oru besiliečiančio paviršiaus ploto maltą mėsą reikia greitai sunaudoti.
  • žuvis – nuo 3 iki 4 mėnesių, priklausomai nuo rūšies. Riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, reikėtų šaldyti trumpiau nei liesesnę žuvį, pavyzdžiui, menkę.

Kodėl taip svarbu, kiek laiko mėsa laikoma šaldiklyje? Ilgalaikis šaldymas turi įtakos produkto struktūrai. Audiniuose susidarę ledo kristalai gali pažeisti raumenų skaidulas, todėl atšildžius mėsą pasikeičia jos tekstūra ir skonis. Be to, kuo ilgiau laikoma mėsa, tuo daugiau prarandama maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų ir mineralų.

Šaldyta žuvis šaldiklyje

Kaip tinkamai užšaldyti mėsą, kad ji išlaikytų savo kokybę?

Tinkamas mėsos užšaldymas yra ne tik skonio, bet ir sveikatos klausimas. Norint užtikrinti, kad produktai išsaugotų savo savybes, verta laikytis kelių paprastų taisyklių:

  • Prieš dėdami mėsą į šaldiklį, padalykite ją į mažesnes porcijas. Taip atšildysite tik tiek, kiek reikia, ir išvengsite pakartotinio užšaldymo, kuris gerokai pablogina mėsos kokybę.
  • Pasirinkite tinkamą pakuotę, kad mėsa neišdžiūtų ir neperimtų kvapų. Gerai tinka stori plastikiniai užspaudžiami maišeliai arba specialūs šaldymui skirti indai.
  • Ant kiekvienos porcijos užrašykite užšaldymo datą. Tai paprastas, bet veiksmingas būdas kontroliuoti galiojimo laiką ir išvengti pavojaus valgyti pasenusią mėsą.
  • Kuo didesnis mėsos gabalas, tuo ilgiau jis užšaldomas, o tai gali turėti įtakos tolygiam kokybės išsaugojimui.

 

Saugus mėsos atitirpinimas – ką verta žinoti?

Mėsos užšaldymas yra tik pusė darbo. Taip pat svarbu ją tinkamai atitirpinti. Saugiausia šaldytuve atitirpinti lėtai, taip sumažinama bakterijų dauginimosi ir maistinės vertės praradimo rizika. Niekada neatšildykite mėsos kambario temperatūroje, nes tai skatina mikroorganizmų dauginimąsi.

 

Rūpindamiesi į šaldiklį dedamos mėsos kokybe , ne tik sutaupysime laiko ir pinigų, bet ir sumažinsime maisto švaistymą. Tačiau nepamirškite, kad net ir šaldiklis turi savo apribojimų, o tinkamas šaldymas ir atitirpinimas yra raktas į sėkmę bet kurioje virtuvėje.

Šaltinis: pysznosci.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
guest
1 Komentaras
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Inga
Inga
prieš 4 mėnesių

Kodėl parduotuvės pardavinėja žuvį užsaldytą daugiau kaip prieš pusmetį ??? Ir ne tik žuvį…
Vadinasi gaunam nepilnavertį produktą 🙁