Suomijoje pradėjo veikti pirmoji pasaulyje komercinė gamykla, gaminanti universalius baltymus „iš oro“. Pradedančioji įmonė „Solar Foods“ savo produktus JAV rinkai planuoja pateikti šių metų pabaigoje.
Baltymą, vadinamą soleinu, sukūrė Pazi Vainikka ir bioprocesų mokslininkas Juha-Pekka Pitkänenas. Pitkänenas žinojo apie vienaląsčius mikrobus, kurie oksiduoja vandenilį energijai gauti, ir buvo įsitikinęs, kad juos būtų galima surinkti ir panaudoti maisto produktų gamybai ląstelių lygmeniu.
Kaip maistas gaminamas „iš oro“?
Suomijoje pradėjo veikti pirmoji pasaulyje komercinė gamykla, kurioje iš oro ir bakterijų gaminami maistingi ir universalūs baltymai. Įrenginį pradėjusi eksploatuoti bendrovė „Solar Foods“ savo produktą pavadino soleinu.
Šį valgomąjį baltymą gamina mikrobai, kurie maitinasi anglies dioksidu, vandeniliu ir deguonimi.
Po fermentacijos ir džiovinimo gaunami gelsvi milteliai, kurie, kaip pranešama, turi „lengvą aromatą“ ir „umami natas, primenančias riešutų ir grietinėlės skonį“. Dėl šių savybių sojos pupelės turi didelį potencialą pakeisti daug baltymų turinčius pieno produktus.
Šį maisto auginimo „iš oro“ būdą pirmą kartą panaudojo NASA praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, tačiau dėl nepakankamų plėtros pajėgumų idėja nebuvo toliau plėtojama.