Mandarinai yra neatsiejama metų pabaigos dalis. Šie vaisiai skanūs, sultingi ir gaivūs, be to, jie sveiki. Mandarinuose yra vitaminų C, B1 ir B2, beta karotino, skaidulų, antioksidantų ir daug kitų medžiagų. Tačiau ne viskas rožėmis klota.
Mandarinas yra citrusinis vaisius, kurio suvalgius per daug, gali kilti alerginių reakcijų. Rūgštūs vaisiai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems virškinimo ligomis: gastritu, kolitu, pepsinėmis opomis, kasos ir tulžies pūslės ligomis. Pediatrai nerekomenduoja mandarinų vaikams iki vienerių metų amžiaus.
Paprastai žievelė apdorojama specialiu tirpalu, kad pailgėtų vaisių galiojimo laikas ir jie būtų apsaugoti nuo grybelio. Todėl prieš valgant mandarinus reikėtų nuplauti. O pačią žievelę galima valgyti tik ją pamirkius, kitaip kyla apsinuodijimo cheminėmis medžiagomis pavojus.
„Mandarinų nereikėtų rinktis kaip deserto: jie sukelia rūgimą skrandyje ir pilvo pūtimą”, sako daugelis specialistų.
Jie taip pat blogai dera su mėsos, žuvies ir paukštienos riebalais ir baltymais – šiuose patiekaluose jų geriau vengti. Be to, rūgštūs citrusiniai vaisiai didina apetitą, todėl nerekomenduojami vakarienei.
Šaltinis: nra.lv