Graikiškas jogurtas yra populiaresnis tarp sveiko maisto mėgėjų, bet ar jis turi pranašumų prieš įprastą jogurtą. Tiesą sakant, ir įprastas, ir graikiškas jogurtas gaminami iš tų pačių pagrindinių ingredientų. Jų skonis ir maistinės medžiagos skiriasi dėl gaminimo būdų.
Paprastas jogurtas
Paprastas jogurtas gaminamas kaitinant pieną, pridedant bakterijų ir paliekant fermentuotis. Kai jis atvėsta, galima pridėti kitų ingredientų, pavyzdžiui, vaisių. Galutinis produktas tampa vientisos konsistencijos. Daugumą jogurtų galima gerti arba valgyti su šaukštu.
Dėl savo rūgštingumo paprastas jogurtas gali būti šiek tiek rūgštus. Tačiau dažniausiai jis saldesnis nei graikiškas jogurtas.
Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas gaminamas iš natūralaus jogurto išimant išrūgas ir kitus skysčius. Kadangi šis procesas sumažina bendrą tūrį, graikiškam jogurtui reikia žymiai daugiau pieno.
Tradiciškai jogurtas iki trijų kartų perkošiamas medžiaginiuose maišeliuose, kol pasiekia norimą tekstūrą. Šiuolaikiniuose gamybos metoduose tam pačiam efektui pasiekti naudojamos centrifugos.
Graikiškas jogurtas yra daug tirštesnis nei įprastas jogurtas. Jis taip pat paprastai yra brangesnis, nes reikia daugiau pieno.
Kuris geresnis?
Paprastas ir graikiškas jogurtas turi labai skirtingus „profilius”. Abu yra puikūs magnio, vitamino B12 ir jodo šaltiniai.
Tačiau graikiškame jogurte yra maždaug pusė angliavandenių ir cukraus nei įprastame jogurte, bet beveik dvigubai daugiau baltymų. Jame taip pat yra mažiau kalcio ir natrio. Iš esmės kurį jogurtą pasirinksite, tai bus jūsų skonio reikalas.
Atminkite, kad aukščiau pateiktas palyginimas pagrįstas abiejų produktų neriebiomis versijomis. Tie, kurie pagaminti iš nenugriebto pieno, turi daug daugiau riebalų ir kalorijų.