Nors ciberžolė žinoma nuo seniausių laikų, pastaraisiais metais ji labai išpopuliarėjo. Visa tai lėmė jos paslėptos sveikatą stiprinančios savybės. Daugumoje prekybos centrų jos galima įsigyti tiek šviežios, tiek miltelių pavidalu. Ji puikiai tinka tiesiogiai įberta į patiekalus ir gėrimus, taip pat auksinės ciberžolės pastos pavidalu. Ji puikiai tiks kaip žiemos patiekalų ir užpilų priedas.
Ji labai dažnai naudojama rytietiškoje virtuvėje ir puikiai dera su tokiais patiekalais kaip karis arba azijietiški patiekalai ir sriubos. Ji taip pat puikiai derės prie žiemos valgiaraščio, galite pasigaminti auksinę pastą, kuri veiks kaip maisto papildas. Kuo padeda auksinė ciberžolės pasta?
Auksinės ciberžolės pasta
Ciberžolės sudėtyje yra oranžinio pigmento kurkumino, kuris yra stiprus antioksidantas. Jis pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padeda kovoti su laisvųjų radikalų žala, saugo organizmą nuo oksidacinio streso, taip pat turi priešuždegiminių savybių. Jis mažina vėžio riziką ir civilizacijos ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, pavyzdžiui, išeminė širdies liga ir miokardo infarktas, taip pat diabetas ir nutukimas, riziką. Jis taip pat pasižymi senėjimą stabdančiomis savybėmis. Ciberžolė taip pat pasižymi imunitetą palaikančiomis, antibakterinėmis savybėmis ir puikiai veikia kepenų sveikatą.
Ciberžolę verta valgyti ir dėl jos naudingų širdies ir kraujagyslių sistemai savybių, įskaitant širdies veiklą palaikančias savybes. Ji padeda reguliuoti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Ciberžolę taip pat verta vartoti virškinimo sistemai palaikyti ; ji užtikrina tinkamą virškinimą ir gerina žarnyno veiklą. Įdomu tai, kad šis prieskonis taip pat gerai veikia nervų sistemą, palaiko atmintį ir dėmesio koncentraciją, ir net priskiriamas demencijos rizikos mažinimui.
Į ciberžolės pastą taip pat reikėtų dėti šviežiai maltų pipirų, nes tai padidina ciberžolės įsisavinimą. Be to, pipirai pasižymi antibakterinėmis ir šildomosiomis savybėmis, palaiko organizmo imunitetą ir padeda kovoti su infekcijomis. Be to, jis pasižymi medžiagų apykaitą skatinančiu poveikiu, todėl bus naudingas žmonėms, norintiems numesti svorio. Kaip ir ciberžolė, pipirai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir palaiko tinkamą virškinimą. Be to, šis derinys pasižymi ir nuskausminamosiomis savybėmis.
Kuo padeda auksinė ciberžolių pasta?
Auksinė pasta pasižymi įvairiu sveikatą stiprinančiu poveikiu. Ji bus puikus pasirinkimas žmonėms, turintiems virškinimo problemų. Ją taip pat verta naudoti, kai kamuoja pasikartojančios peršalimo ligos ir infekcijos. Ji pasižymės priešuždegiminiu ir skausmą malšinančiu poveikiu. Tai taip pat geras pasirinkimas sergantiesiems širdies ligomis, nes padeda stabilizuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažinti pernelyg aukštą kraujospūdį. Jį taip pat gali vartoti diabetikai ir žmonės, kurie kovoja su atsparumu insulinui. Jei laikotės svorio metimo dietos, į savo racioną taip pat galite įtraukti auksinės ciberžolės pastos; ji puikiai skatina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus. Tačiau nepamirškite, kad metant svorį svarbiausia išlaikyti kalorijų deficitą ir užtikrinti fizinį aktyvumą.
Kaip pasigaminti auksinės ciberžolės pastą?
Auksinės ciberžolės pastos receptas yra labai paprastas, jums reikės:
- 250 ml vandens (pilna stiklinė),
- maždaug 1,5 ml vandens, maždaug 1,5 ml vandens, maždaug 1,5 ml vandens. 125 g ciberžolės miltelių (maždaug pusė puodelio),
- 1⁄3 puodelio geros kokybės alyvuogių aliejaus,
- 2 arbatinių šaukštelių šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- pasirinktinai, mėgstamų prieskonių, pvz., 2 arbatiniai šaukšteliai cinamono, 1 arbatinis šaukštelis imbiero, 1 arbatinis šaukštelis kardamono.
Paruošimas:
Į puodą supilkite vandenį, suberkite ciberžolę ir viską užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir nuolat maišykite, kol susidarys pasta. Išjunkite ugnį ir leiskite šiek tiek atvėsti. Supilkite alyvuogių aliejų, suberkite likusius prieskonius ir viską išmaišykite. Perpilkite į švarų ir sterilizuotą stiklainį. Laikykite šaldytuve iki trijų savaičių.
Kaip naudoti auksinės ciberžolės pastą? Galite dukart per dieną dėti į patiekalus ar gėrimus po ¼ arbatinio šaukštelio vienai porcijai. Ji puikiai tiks prie sriubų, daržovių patiekalų, sumuštinių užtepėlių ar gėrimų, pavyzdžiui, kavos, arbatos ar net šilto pieno.
Šaltinis: terazgotuje.pl