Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kaip virti bulves: pjaustytas ar nesmulkintas? Sužinokite, kaip geriau
Maistas / Gėrimai

Kaip virti bulves: pjaustytas ar nesmulkintas? Sužinokite, kaip geriau

Kaip pasigaminti bulvių sultinio padažą
Dalintis

Bulvių virimas yra viena pagrindinių užduočių virtuvėje, tačiau kelianti nemažai klausimų. Ar bulves geriau virti sveikas, ar supjaustytas? Kaip pasirinkti tinkamą techniką, kad būtų išsaugotas jų skonis, tekstūra ir maistinė vertė? Šiame straipsnyje paaiškinsime, kaip tinkamai paruošti bulves terminiam apdorojimui.

Bulvių pjaustymas prieš verdant gali atrodyti patogus ir greitas sprendimas, tačiau jis turi keletą trūkumų. Supjaustytos bulvės praranda daugiau vandenyje tirpių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų ar vitamino C. Taip yra todėl, kad bulvės turi didesnį paviršiaus plotą, kuris liečiasi su vandeniu. Todėl geriau palikti jas nepjaustytas.

Neskustų bulvių virimas taip pat padeda išsaugoti natūralų jų skonį ir tekstūrą. Odelė veikia kaip apsauginis barjeras, mažinantis vandens, vitaminų ir mineralų praradimą.

 

Bulves dėti virti jau į įkaitintą ar šaltą vandenį?

Kiekvienas iš minėtų būdų turi savų privalumų ir trūkumų. Bulves dėdami į karštą vandenį sustabdysite krakmolo išsiskyrimo procesą ir vitaminų išsiplovimą. Tačiau dėl to išorinis sluoksnis gali tapti per minkštas, o vidus likti nepakankamai išviręs. Tai labai svarbu, kai bulvės yra didesnės, todėl jas reikia virti ilgiau.

Įmetę bulves į šaltą vandenį išvengsite netolygaus virimo. Be to, bulvės greičiau įsisavina druską ir kitus prieskonius, jei nuo pat pradžių verdamos šaltame vandenyje. Todėl geriausia bulves pradėti virti šaltame vandenyje.

Nuo bulvių virimo likęs vanduo

Kada verdant bulves reikia sūdyti?

Geriausia druskos dėti virimo pradžioje, kai bulvės yra šaltame vandenyje. Taip druska tolygiai įsiskverbia į bulves, o tai gerokai pagerina jų skonį. Vėlesniame virimo etape įberta druska nebus taip gerai įsisavinama.

Tačiau reikia nepamiršti, kad sūdant vandenį nuo pat pradžių gali pailgėti virimo laikas. Jei pageidaujate subtilesnio skonio, vandenį galite sūdyti virimo pabaigoje. Tačiau verta nepamiršti, kad vėliau sūdant bulves reikia daugiau druskos.

Bulvių virimo paslaptys

Kiek laiko virti bulves nuo virimo pradžios?

Bulvių virimo laikas priklauso nuo jų dydžio ir rūšies. Paprastai mažos bulvės verdamos 15-20 minučių, o didesnės – 20-30 minučių. Svarbu stebėti jų minkštumą – geriausia patikrinti šakute ar peiliu.

Jei šakutė lengvai įsmeigiama į bulvę, ji jau paruošta. Nepamirškite, kad negalima ilgai virti, nes bulvės gali suirti ir bus sunku jas toliau apdoroti. Gerai išvirtos bulvės turi būti minkštos, bet tvirtos.

Šaltinis: Interia.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....