Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Cukraus skirtumai „Fanta” gėrime: išsamus tyrimas atskleidžia netikėtus skirtumus tarp Europos šalių
Maistas / Gėrimai

Cukraus skirtumai „Fanta” gėrime: išsamus tyrimas atskleidžia netikėtus skirtumus tarp Europos šalių

Cukraus kiekis "Fanta" / Iliustr. brilliantmaps.com
Cukraus kiekis "Fanta" / Iliustr. brilliantmaps.com
Dalintis

Ar kada susimąstėte, kad tas pats oranžinis gėrimas, kurį mėgstate gurkšnoti Lietuvoje, Ispanijoje ar Vokietijoje, iš tiesų gali būti visiškai skirtingas produktas? Europos vartotojai, siurbčiodami „Fanta Orange”, nė neįtaria, kad jų gaivinantis malonumas slepia nevienodą cukraus kiekį, priklausomai nuo to, kurioje šalyje jie gyvena.

Šis unikalus žemėlapis pirmą kartą vizualiai atskleidžia stulbinančius „Fanta” sudėties skirtumus visame žemyne. Naudodami trijų spalvų kodavimo sistemą, mokslininkai preciziškai pažymėjo cukraus koncentraciją 100 ml gėrimo kiekvienoje Europos valstybėje. Rezultatai ne tik nustebins, bet ir privers susimąstyti apie tai, kaip maisto gamybos standartai, vietiniai skonio prioritetai ir sveikatos politika formuoja net ir tokius, atrodytų, universalius produktus.

Fanta buteliukas

Šiame žemėlapyje pavaizduotas cukraus kiekis 100 ml „Fanta Orange“ skirtingose Europos šalyse. Žemėlapyje cukraus kiekis žymimas trimis spalvotais kodais:

  • Žalia (mažiau nei 5 g/100 ml)
  • Geltona (5-10 g/100 ml)
  • Raudona (daugiau nei 10 g/100 ml)

Cukraus kiekio 100 ml kiekvienoje šalyje pasiskirstymas

Žalias (mažiau nei 5 g/100 ml):

  • Kroatija: 3,8 g
  • Slovėnija: 3,8 g
  • Estija: 4,1 g
  • Latvija: 4,1 g
  • Lietuva: 4,1g
  • Lenkija: 4.1g
  • Suomija: 4.3g
  • Portugalija: 4,5 g
  • Ispanija: 4.5g
  • Jungtinė Karalystė: 4,5 g
  • Airija: 4.6g

Geltona (5-10 g/100 ml):

  • Nyderlandai: 5.6g
  • Prancūzija: 6,5 g
  • Bosnija ir Hercegovina: 6,9 g
  • Turkija: 7,3 g
  • Vokietija: 7,6 g
  • Švedija: 7,7g
  • Moldova: 7,9g
  • Graikija: 8,0 g
  • Baltarusija: 8,0 g
  • Albanija: 9,5 g

Raudona (daugiau nei 10 g/100 ml):

  • Šiaurės Makedonija: 10,2g
  • Austrija: 10,3 g
  • Šveicarija: 10,3 g
  • Kosovas: 10,4 g
  • Islandija: 10,6 g
  • Čekija: 10.8g
  • Slovakija: 10,8g
  • Rumunija: 10,5 g
  • Bulgarija: 10,6g
  • Vengrija: 10,8g
  • Juodkalnija: 10.8g
  • Serbija: 10,8g
  • Norvegija: 11g
  • Danija: 11g
  • Ukraina: 11,6g
  • Belgija: 11,7 g
  • Liuksemburgas: 11,7g
  • Italija: 11,8g

Kodėl tokie skirtumai?

Reglamentai ir sveikatos politika: Šalyse, kuriose galioja griežtesnės sveikatos apsaugos taisyklės (pvz., Jungtinėje Karalystėje), dažnai reikalaujama mažesnio cukraus kiekio gėrimuose. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje taikomas cukraus mokestis, kuris skatina įmones mažinti cukraus kiekį.

Vietos preferencijos ir rinkos paklausa: Skirtinguose regionuose skonio preferencijos skiriasi. Šalyse, kuriose vartotojai renkasi saldesnius skonius, „Fanta“ gaminiuose gali būti didesnis cukraus kiekis.

Gamyba ir platinimas: Tikėtina, kad „Fanta“ formulė koreguojama vietos rinkoms, atsižvelgiant į tai, kas geriausiai parduodama, todėl skiriasi įvairiose šalyse.

Ekonominiai veiksniai: Šalyse, kuriose cukrus yra pigesnis ir yra mažiau paskatų jį mažinti, cukraus kiekis gali išlikti didesnis.

Šaltinis: brilliantmaps.com

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....

Dideli ir traškūs ridikai

Ridikėliai praranda formą ir spalvą? Neišmeskite jų. Užtenka vieno veiksmo ir jie atgaus savo traškumą

Kaip išgelbėti suminkštėjusius ridikėlius? Net labiausiai suvytę gali atgauti savo traškumą, jei...