Virti kiaušiniai yra vienas populiariausių pusryčių patiekalų. Tai taip pat vienas dažniausių salotų ingredientų. Kad kiaušiniai organizmui teiktų tik naudą, jie turi būti teisingai išvirti.
Viename kiaušinyje vidutiniškai yra:
- 7 gramai baltymų;
- 5 gramai riebalų;
- Vitaminų A, E, D;
- Aminorūgščių;
- Cholino;
- Lecitino.
Tinklaraštininkė Tik-Tok, pasivadinusi LifeTipSing, įvardijo dažniausią ir lengviausiai padaromą klaidą verdant kiaušinius. Kaip paaiškėjo, ji susijusi su temperatūra. Daugelis žmonių kiaušinius į vandenį įdeda jau užvirus vandeniui. Jei taip virsite kiaušinius, jie šiek tiek paruduos.
@lifetipsing Skills in boiling eggs #cookinghacks #kitchen #learnontiktok #foryou ♬ original sound – lifetipsing
Paaiškėjo, kad šį efektą sukelia geležies sulfidas. Valgant tokius kiaušinius gali prasidėti enteritas – plonosios žarnos uždegimas.
Dėl šios priežasties kiaušinius reikėtų dėti į šaltą vandenį. Tada reikia palaukti apie 8 minutes, o išjungus juos tame pačiame vandenyje palaikyti dar 5 minutes. Tik tada kiaušinius galima perkelti į šaltą vandenį.
Ar kiaušinis yra tinkamai išvirtas ir saugus sveikatai, galima nustatyti pagal trynio spalvą: jis turi būti oranžinis/geltonas.