Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ekspertai įvardija 5 populiarius prieskonius, kurie gali būti kenksmingi sveikatai
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ekspertai įvardija 5 populiarius prieskonius, kurie gali būti kenksmingi sveikatai

Prieskoniai jūsų virtuvėje
Dalintis

Prieskoniai yra labai populiarūs tarp pasaulio gyventojų, tačiau kai kurie prieskoniai, esantys kiekvienoje virtuvėje, gali rimtai pakenkti jūsų sveikatai. Ekspertai įvardijo 5 prieskonius, su kuriais turėtumėte būti ypač atsargūs.

Pasirodo, pasaulyje yra apie 100 prieskonių rūšių, tačiau mažai kas žino, kad jie gali būti ir naudingi, ir kenksmingi organizmui.

Ypač atsargūs turėtumėte būti esant individualiam netoleravimui. Prieskoniai taip pat gali būti pavojingi paūmėjus lėtinėms ligoms. Pasak specialistų, svarbu žinoti, kad norint suteikti patiekalui aromato ir skonio, nebūtina į jį dėti daug prieskonių. Taip pat būtina stebėti prieskonių kokybę.

Specialistai rekomenduoja vienam litrui skysčio naudoti prieskonius „ant peilio galo”. Per dieną prieskonių galima suvartoti 5-6 gramus. Svarbu žinoti, kad prieskoniai yra stiprūs dirgikliai, todėl jie gali neigiamai paveikti žmogaus sveikatą. Pavyzdžiui, šafranas nerekomenduojamas nėštumo metu, nes gali sukelti net persileidimą.

Tinkamas prieskonių laikymas

5 populiarūs prieskoniai, kurie gali būti kenksmingi

Sąrašo viršuje atsidūrė juodieji kmynai. Juose yra daug veikliųjų medžiagų, kurios gali sukelti alerginę reakciją. Šis prieskonis draudžiamas nėščioms moterims, nes skatina gimdos lygiųjų raumenų susitraukimą.

Toliau eina druska. Per didelis šio produkto vartojimas dažnai padidina kraujospūdį, o tai pavojinga stabiliai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Druska taip pat gali sukelti skysčių susilaikymą ir edemą. Druska didina skrandžio vėžio riziką ir skatina magnio, kalcio ir magnio išsiskyrimą.

Lauro lapai taip pat yra populiarus, bet pavojingas prieskonis. Jis pavojingas sergant tulžies pūslės uždegimu, opalige, pankreatitu, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, šis prieskonis turi savybę skystinti kraują, todėl nerekomenduojamas pacientams, kurių kraujo krešumas sumažėjęs.

Toliau – cinamonas, kurio per didelis vartojimas lemia cukraus kiekio sumažėjimą, kepenų pažeidimus ir vėžio atsiradimą. Nepageidautina cinamono dėti į maistą nėštumo ir žindymo laikotarpiu.

Sąrašą užbaigia garstyčios, kurios kontraindikuotinos sergant skrandžio opalige, gastritu ir kitomis virškinamojo trakto ligomis. Šis populiarus prieskonis gali būti kenksmingas sergant plaučių uždegimu ir inkstų ligomis.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama kaip diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją ar konkrečios srities specialistą.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...