Retai kada makaronai vadinami naudingu garnyru, tačiau viskas gali pasikeisti. Tereikia juos laiku patiekti ant stalo – patikėkite, tai veikia.
Mitybos ekspertai Razanas Hallakas ir Vijaya Surampudi patarė makaronus valgyti ne iš karto, o jiems visiškai atvėsus, dar geriau – kitą dieną.
Pasirodo, kai kurie maisto produktai atvėsę tampa sveikesni. Makaronai, ryžiai, bulvės ir kiti krakmolingi produktai pakeičia savo struktūrą. Juose susidaro vadinamasis atsparus (rezistentiškas) krakmolas – žmogaus žarnynas tokį krakmolą lengvai suvirškins.
„Šaldant krakmolingus maisto produktus, molekulės persitvarko į labiau kristalizuotą (t. y. tankesnį) tinklą. Šis procesas vadinamas retrogradacija“, – aiškino ekspertai.
Be to, atsparusis krakmolas įgaus maistinių skaidulų ir probiotikų funkciją, t. y. sulėtins gliukozės įsisavinimą į kraują ir „pamaitins“ naudingąją žarnyno mikroflorą. Atsparaus krakmolo molekulės taip pat dalyvauja gaminant priešuždegiminių savybių turinčias trumpos grandinės riebalų rūgštis. Dėl jų, pastebi mokslininkai, sumažėja storosios žarnos vėžio rizika.
Kuo ilgiau makaronai laikomi šaldytuve, tuo geriau. Paprastai pakanka 24 valandų šaldytuve. Beje, pakartotinai pašildžius produkto molekulinė struktūra nepasikeičia.
Šviežiai virti makaronai, ryžiai ar bulvės yra savaip naudingi, jei juos valgysite saikingai. Tačiau kaip apsaugos priemonė laikantis dietos ar sergant tam tikromis ligomis (pavyzdžiui, 2 tipo diabetu) toks „triukas“ su garnyru gali būti ypač naudingas.
Šaltinis: Sports.kz
Makaronų kabinimas